10 ani de predare a limbii, culturii și civilizației romȃnești ȋn școlile din state membre UE

Discurs Ioana Grosaru

Joi, 30 martie 2017, ȋntr-un loc plin de istorie, la Academia Romȃniei din Roma, peste 100 de elevi, 30 de directori și cadre didactice, părinți și alți invitați, au sărbatorit zece ani de predare a limbii, culturii și civilizației romȃnești ȋn școlile din țările membre ale Uniunii Europene.
Totul a început ca un proiect ministerial ce urmărea menţinerea bilingvismului în rândul populaţiei migrante ca si element de bogăţie culturală. Cu trecerea anilor, proiectul  a fost adaptat la exigenţele copiilor din şcoli. În prezent, cursul se adresează tuturor copiilor, de la grădiniţă la liceu,  mai ales că mulţi dintre ei sunt născuţi în Italia cu cel puţin un părinte român.

Ȋn 2007 cursul a fost găzduit de școli din Lazio, Piemont și Veneto cu o participare nu mai mult de 200 de elevi iar ȋn prezent se adresează la aproape 5000 de elevi de pe tot cuprinsul Italiei si la peste 13.500 copii din școlile europene.

Din România, au onorat invitația la acest program aniversar Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., și Maria Dan, directorul Liceului Teoretic „Dante Alighieri” din București. Gândul lor a fost ca, pe viitor, să se unească drumurile celor două comunități: românii din Italia și italienii din Romȃnia, pentru a atinge obiectivele comune de conservare a culturii.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s