Eroii italieni, evocați la Galați: „Istoria este nisipul care rămâne în clepsidra timpului”

dsc00590Ca în fiecare an, la 4 noiembrie, de Ziua Națională a Forțelor Armate Italiene, comunitatea italienilor din Galați „Casa d’Italia”, filială a RO.AS.IT., a comemorat lupta poporului italian de eliberare deplină a teritoriului patriei în timpul Primului Război Mondial. Manifestarea a început prin depunerea unei coroane de flori și printr-un serviciu religios la Monumentul Eroilor Italieni din cimitirul „Eternitatea”. S-a evocat jertfa soldaților Regimentului de infanterie „Sassari” înmormântați acolo, care s-au remarcat în bătăliile purtate în Macedonia și de-a lungul Dunării.
Manifestările dedicate acestei zile au continuat la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, unde a fost proiectat un film documentar despre paginile de vitejie scrise de ostașii italieni. Apoi, o elevă a rostit o evocare emoționantă intitulată „Istoria este nisipul care rămâne în clepsidra timpului”, prin care a amintit comuniunea în luptă și jertfă a italienilor și românilor în Marele Război de întregire a patriilor lor. După intonarea imnurilor României și Italiei, a urmat un program artistic în limba italiană.
Din partea minorității italiene, domnul profesor Ionel Gheorghiu a dat citire povestirii unui jurnalist italian despre un episod tragic al bătăliei de pe fluviul Piave, trăit de bunicul său. Povestea a fost însoțită de o rugăciune în limba italiană rostită de Doina-Amabile Gheorghiu.

Există cerere pentru clase cu predare în limba maternă italiană

Evenimentul a continuat cu o discuție amicală între reprezentanții liceului unde este studiată limba italiană și cei ai comunității etnicilor italieni, cu referire concretă la activitatea comună viitoare. S-a vorbit despre nevoia constituirii unui fond de carte în limba italiană, care să îmbogățească biblioteca școlii și să deservească comunitatea. S-a cerut și o extindere, la nivelul școlii, de clase cu predare în limba maternă italiană. Se vor face demersiuri pe lângă autoritățile locale pentru încadrarea unor cadre didactice de specialitate și a unui instructor artistic remunerat.

Mulțumim comunității italienilor din Galați „Casa d’Italia” pentru relatare!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s