S-a deschis „Casa Experimentelor”

Casa Experimentelor 2

A avut loc deschiderea oficială a Casei Experimentelor (Calea Vitan nr. 242, sector 3, Bucureşti), primul centru științific non-profit din România. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are ca partener elvețian Technorama Swiss Science Center, iar printre parteneri se numără și Liceul Teoretic „Dante Alighieri”.

ŞTIINŢĂ ŞI JOC ÎN ACELAŞI LOC!

Proiectul Casa Experimentelor este un răspuns la problemele stringente din sistemul de învățământ, care se confruntă cu declinul interesului elevilor faţă de ştiinţă și tehnologie. La şcoală, materii precum matematică, fizică, chimie sau biologie, sunt tratate într-un mod abstract, lipsind conexiunea dintre teorie şi aspectele practice. Astfel, pasiunea pentru învățare și descoperirea fenomenelor științifice este într-o continuă scădere.

Cunoaşterea elementelor fundamentale ale ştiinţei şi tehnologiei reprezintă un set necesar de cunoştinţe pentru progresul personal și profesional. Din nevoia și dorința de a stimula și dezvolta talentul tinerei generații, a luat ființă Casa Experimentelor, primul centru științific care pune la dispoziția tinerilor 100 de experimente variate pentru înțelegerea facilă, distractivă și interactivă a fenomenelor științifice, într-un mediu sigur și prietenos.
Printre experimente amintim: spectaculoasa invenție a lui Nikola Tesla, bobina care îi poartă numele, Teorema lui Pitagora care descrie o relație între suprafețe, jocuri de inteligență pentru ingenioși și răbdători, iluziile optice ale profesorului Akiyoshi Kitaoka și multe altele.

Proiectul are ca scop principal creșterea nivelului de educație prin stimularea interesului pentru știință la copii și tineri, promovând conceptul: „Pune mȃna și testează!”. Având susţinerea Elveţiei, prin Programul de cooperare Elvetiano – Român, se urmăreşte implementarea în România a metodelor de învăţare deja testate şi apreciate şi totodată diminuarea diferenţelor educaţionale, economice și culturale între oraşe şi zonele periferice din ţara noastră.

Accesul pentru vizitarea Casei Experimentelor se realizează gratuit în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016, pe bază de programări online care se efectuează pe platforma: http://www.casaexperimentelor.ro. Proiectul se bucură deja de succes în rândul tinerilor, fiind inscrise până la acest moment peste 170 grupuri și peste 7000 de vizitatori.
DONAȚII PENTRU DEZVOLTAREA CONTINUĂ A PROIECTULUI

Susţinerea comunităţii prin sistemul de donaţii este esenţială atât în acest stadiu incipient cât şi pentru dezvoltarea centrului științific în viitor.

În primul an de funcţionare a Casei Experimentelor se dorește atragerea a peste 30 000 de elevi (clasele 0-12), 1000 de profesori şi 9 000 de familii (27 000 de persoane) din Bucureşti şi Judeţul Ilfov. Pentru anul viitor este în plan achiziționarea a două autocare, care să faciliteze accesul copiilor din afara Bucureştiului. În aproximativ cinci ani se ia în calcul extinderea proiectului la etajele superioare și realizarea unor exponate de exterior care vor fi amplasate de-a lungul cheiului Dâmboviței.

De asemenea, se dorește dezvoltarea unor parteneriate stabile între autorităţile locale, instituţiile publice şi ONG-urile implicate în educaţie. Până în acest moment din sistemul educaţional se află alături de noi: Școala nr. 79, Colegiul Naţional Emil Racoviţa, Liceul Teoretic Dante Alighieri, Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân şi ADOR Copiii, Asociaţia familiilor adoptive.

Mai multe informaţii despre Programul de cooperare elveţiano – român găsiţi accesând următoarele link-uri: http://www.swiss-contribution.ro sau http://www.swiss-contribution.ch/romania
Informaţii suplimentare despre proiect gasiti pe http://www.casaexperimentelor.ro, platforma care facilitează atât accesul pe bază de programări în cadrul centrului ştiinţific, cât şi posibilitatea efectuării de donaţii în sistem online.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Stiri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s