Andi Grosaru: Cel mai bun remediu pentru fenomenul migrației este toleranța

21794075114_f2bd458b11_k

Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost reprezentată de președintele Ioana Grosaru și secretarul general Andi Grosaru la Consiliul Partidului Democrat European, desfășurat la Munchen în perioada 22-23 octombrie. Pe agenda de lucru a Consiliului s-a aflat si problemea refugiatilor si gasirea de soluții adecvate pentru rezolvarea acesteia.
În alocuțiunea sa, Secretarul General al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a spus:
Onorați președinți, dragi prieteni, mai întâi de toate doresc să vă mulțumesc pentru găzduirea în această frumoasă locație, în acest frumos oraș. Reprezint Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT., organizație reprezentativă a minorității naționale italiene. Este o bună ocazie să vorbim despre minorități, pentru că, din punctul de vedere al integrării imigranților, cea italiană a reprezentat avangarda constituirii societății române moderne. În România avem 19 minorități recunoscute oficial, care au reușit să se adapteze perfect în teritoriul Carpato – Danubiano – Pontic.
De aici putem să tragem cu ușurință concluzia că cel mai bun remediu pentru situația actuală este toleranța. În opinia mea, ceea ce trebuie să facă Europa în privința refugiaților este să îi integreze cât mai rapid pentru a culege beneficiile acestui proces, cu atenție maximă din punctul de vedere al securității”, a spus Andi Grosaru în fața plenului. Secretarul general al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT. a afirmat, apoi, că România a făcut pași importanți în direcția reformării justiției, sistemului sanitar, infrastructurii, învățământului și luptei împotriva corupției.”

Integrarea refugiaților înseamnă transfer de know-how.

Lucrările Consiliului de la Munchen s-au concentrat pe situația refugiaților, care devine tot mai dramatică pe măsură ce iarna se apropie și temperaturile devin insuportabile pentru cei care dorm în aer liber. Există speranțe că măcar unii dintre aceștia își vor găsi cât mai repede un rost, mai ales că există refugiați ce sunt specializați în diferite meserii. Sunt refugiați care au școală, studii și este importantă integrarea lor rapidă pentru transferul de know-how. În Germania, aceștia lucrează pentru 1 euro/oră – limitat la 80 ore/lună în servicii de curățenie.
„Avem nevoie de o Europă în care se poate trăi. Avem posibilitatea de a primi refugiați. Civilii adoptă refugiați. Uniunea face forța”, a spus Gabi Schmidt, reprezentantă a partidului Freie Wahler din Germania.
Pe de altă parte, europarlamentarul Ulricke Muller a subliniat că „s-au creat blocaje la frontiere din cauza refugiaților”, iar Andoni Ortuzar, reprezentant al Partidului Național Basc, a observat că în Spania există o teamă vizavi de fenomenul migrației și a cerut „găsirea unei soluții juste pentru adăpostirea refugiaților”.
La rândul său, co-președintele Francois Bayrou, a vorbit despre fenomenul migrației care despre o provocare majoră pentru continent: „Este grea gestionarea fluxurilor de imigranți. Este dificil să oferi posibilități decente propriei populații. Europa este paralizată de frica de o anarhie internțională”.
În concluzie la Consiliul desfășurat pentru prima oară în Germania, co-președintele Francesco Rutelli a apreciat că „avem multe speranțe în ceea ce privește munca noastră”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s