Conferință pe tema „Identității multiculturale a Regiunii Dunării”

DSCN9481Brașovul a găzduit, în perioada 8-10 octombrie 2015, Conferința „Identitatea multiculturală a Regiunii Dunării”, care a reunit reprezentanți ai instituțiilor similare DRI din statele partenere Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). Programul a fost structurat pe trei zile cu trei sesiuni de lucru.

Discuțiile, la care a participat și doamna Ioana Grosaru, președintele Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., s-au concentrat pe găsirea unor criterii, acceptate de toți partenerii, ce pot duce la conceperea unei platforme comune pentru realizarea Cărții Albastre a identițății culturale in regiunea Dunării, prevăzută ca Ținta nr. 5 din cadrul ariei prioritare 3 – Cultură, turism și comunicare directă între oameni. Este aria în care Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României (DRI), care coordonează activitatea celor 18 organizații ale minorităților naționale recunoscute în țara noastră, își aduce contribuția la implementarea SUERD, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației.
Pentru punerea în practică a programului au fost stabilite două componente de acțiune: una adresată jurnaliștilor și experților în domeniul patrimoniului cultural, cu un focus special pe patrimoniul cultural al minorităților naționale din bazinul dunărean, și una care se adresează oficiilor guvernamentale pentru minorități naționale din cele 14 țări dunărene (instituții similare DRI).

Participanți de marcă

La reuniunea de la Brașov au răspuns invitației: D-l Branko Socanac, Director al Biroului pentru Relații Interumane și pentru Minorități Naționale din Croația și D-na Brahriha Sejfis, Dna Elisabeth Marinkovic, Atașat Cultural al Ambasadei Austriei la București, D-na Elena Beleacova, Director General al Biroului pentru Relații Interetnice din Moldova, Dl. Bakk Istvan, Consilier în cadrul Ambasadei Ungariei la București și Dna. Nina May, Redactor Sef Adj. al jurnalului Allgemeine Deutsche, Zeitung.
Din partea României au participat reprezentanți ai instituțiilor direct responsabile cu elaborarea și implementarea programului: D-l Bogdan Stanoevici, Secretar de Stat Ministerul Culturii, D-ra Andreea Gâta consilier șef în cadrul Biroului Secretarului de Stat al Ministerului Culturii, D-na Consilier Florentina Topoleanu de la Min. Dezv. Regionale şi Adm.Publice, membru în Secretariatul Axei 3 SUERD, D-l Octavian Arsene, Director Autoritatea Națională pentru Turism, D-l Mihai Dragomir și reprezentanți ai organizațiilor minorităților, D-na Carmen Coblis, Forumul Democratic German, D-na Anca Filoteanu, reprezentant RO.AS.IT.
Din echipa DRI, coordonatoare a programului, condusă de D-na Eniko Katalin Lacziko, au făcut parte D-na. Elena Cruceru – consilier, D-na Rodica Precupețu – Șef Serviciu, Departamentul programe Internaționale și D-na Subsecretar de Stat, Cristiane Cosmatu și D-na Silvia Șerban, expert.

Proiect de carte

În cadrul primei sesiuni au fost prezentate rezultatele vizitelor de documentare făcute de echipa care a lucrat în cadrul primei componente a programului, în zone riverane diferite (Tulcea, Bihor, Banat), județe cu bogate tradiții culturale multietnice și au fost vizionate filmele de promovare realizate cu aceste ocazii. Au fost oferite participanților, produsele media realizate de reprezentanţii mass-media participanţi: un album foto şi un DVD cu filme.

În deschiderea sesiunii Dna Eniko Katalin a menționat că scopul reuniunii este de a stabili căile comune pentru realizarea unei platforme, care să faciliteze dialogul între limbi şi culturi, contactul şi colaborarea între instituţiile guvernamentale, autorităţile locale, societatea civilă şi mediul privat de afaceri în favoarea minoritaţilor naţionale. Platforma va fi suportul pentru tipărirea ”Cărții albastră a identităţii culturale a Dunării”, concepută pe baza unui chestionar agreat de toți parteneri.
O cerință a fost și cea de identificare a obiectivelor de patrimoniu al minorităților și inventarierea lor.

Făcând referire la importanța promovării zonelor prin turismul cultural cu circuite în care să fie incluse diversitatea de obiective din patrimoniul minorităților, domnul Octavian Arsene a exemplificat cu proiecte care se aplică și care pot fi luate ca modele pentru altele noi. Propunerile vizează realizarea traseelor interculturale și etno-culturale, care să promoveze un turism controlat, civilizat, propuneri în acord și cu ceilalți intervenienți.

Contribuția Ministerului Culturii

Sesiunea a doua a fost deschisă de D-l Secretar de Stat, Bogdan Stanoevici, care s-a referit la câteva dintre manifestările dedicate minorităților pe care Ministerul Culturii le susține financiar, contribuind astfel la conservarea și punerea în valoare a mozaicului cultural din diferitele zone dunărene.
Cu experiență și pregătire in domeniul artei, prezentarea domniei sale a captat atenția, convingând cu argumente că un instrument deosebit de promovare a zonelor il constituie filmele. Filmele cu scenarii de poveste în care imaginile care surprind peisaje mirifice se împletesc cu jocul actorilor sau al personajelor autohtone pot deveni cele mai grăitoare mijloace de difuzare a mesajului dorit. Ele pot atinge cele mai profunde resorturi ale sufletului celui care le vizionează, sensibilizând și contribuind la educarea publicului. Un astfel de film de promovare, cu titlul ROMÂNIA o nestemată în șiragul Dunării, este în curs de realizare.

Conferința s-a încheiat cu o vizită scurtă, însă foarte apreciată de toți participanții și mai ales de invitații din străinătate, la castelul Peleș – un monument emblematic pentru cultura noastră care poartă simbolul multiculturalismului acestui popor cât și al locuitoilor lui și mai ales al celui care l-a construit, regele Carol I.

În loc de concluzii

Cele patru programe derulate până acum de DRI evidențiază faptul că minoritățile pot constitui un valoros mijloc de cooperare între partenerii strategici, iar patrimoniul lor multicultural oferă un spațiu generos pentru proiecte care să le pună în valore și mai ales să le protejeze, fonduri să se găsească!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s