Schimb cultural-artistic cu Italia

DSC_8282

În perioada 16- 27 iunie 2015, o delegație a RO.AS.IT. s-a deplasat în Italia, la invitația președintelui asociației Romeni e Moldavi in Veneto, Alexandru Iacob, unde a participat la mai multe evenimente în cadrul unui schimb cultural-artistic și pentru discutarea și stabilirea unor relații de parteneriat privind realizarea unor viitoare proiecte. În acest sens, au fost programate întâlniri cu oameni de afaceri din zona Veneto, reprezentanți ai comunității de români stabiliți în Veneto, personalități culturale și artistice locale. Evenimentele s-au desfășurat în diferite localități precum: Veneția, Mestre, Padova, Bergamo, Castelli Calepio (Bergamo).  De asemenea, tinerii artiști de la grupul „Insieme” au susținut recitaluri la Mestre și la Padova, interpretând melodii din repertoriul italian și românesc.

Intâlnirile au oferit participanților ocazia de a afla lucruri deosebite despre viața comunităților de români din zonă, despre istoria comunităților locale și a diferiților membri din cadrul organizației gazdă, cât și pentru a stabili relații pentru organizarea de activități comune în viitor.

Discuțiile și prezentările pe care le-au avut Ioana Grosaru – președinte RO.AS.IT. – și Alexandru Iacob susțin rezolvarea obiectivelor pe care cele două asociații le au și pot contribui la dezvoltarea ulterioară a acestora conform cu statutul lor.

Printre participanți s-au aflat persoane venite din diferite localități din zonele: Veneția, Mestre, Padova Bergamo, Bologna și Udine.

Dintre cei prezenți, de reținut responsabilii cu probleme de emigrație și consilierea emigranților la primăria din Veneția: Cristina Paraschiv și Marina Bezerdic.

Doamna Ioana Grosaru a făcut o prezentare a comunității istorice italiane din România și a vorbit despre cartea-album. Pe marginea cărții prezentate a avut o discuție cu prof. Michelangelo Bocca, din Padova, un bun cunoscător a istoriei italiene și a emigrației în general și care s-a arătat foarte interesat de istoria italienilor din România

Profesorul Bocca a vorbit despre experiența italiană în privința emigrației și a făcut aprecieri la situația actuală din Italia. S-a discutat despre imigranții români stabiliți în zonă, despre modul în care reușesc ei să se adapteze la noua lor viață și despre activitățile și muncile pe care le desfășoară aici.

A fost vizitat castelul din localitatea Castelli Calepio, unde delegația RO.AS.IT. s-a întâlnit cu Nadia Polli, asesor cultural la primăria din localitate, ea însăși descendentă a familiei Marenzzi.

A fost un bun prilej pentru prezentarea asociației RO.AS.IT și pentru oferirea publicațiilor asociației, revista și cartea–album, ca și pentru discutarea unor eventuale proiecte comune, despre participări la activitățile pe care comunitatea locală le organizează anual in Castelli Calepio și în alte localități din zonă cât și la București.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s