Andi Grosaru a luat cuvântul în cadrul Consiliului PDE

18480227282_5b7571c9e8_z

Andi Grosaru, secretarul general al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., a luat cuvântul în cadrul Consiliului Partidului Democrat European, de la Roma, ale cărui lucrări au avut ca teme centrale fenomenul migrației și flagelul traficului de persoane.

„Nimeni nu poate rămâne insensibil la drama prin care trec miile de refugiați africani care, în încercarea de a fugi de foamete și război, sfârșesc în apele Mării Mediterane. Această criză a umanității nu se rezumă la pierderile de vieți. Imigranții care reușesc să pună pasul pe tărâmul european încep o cursă contra cronometru pentru supraviețuire și, apoi, integrare. Țările care reprezintă țintele predilecte ale fluxurilor imigraționale clandestine, în rândul cărora Italia ocupă un loc fruntaș, trebuie să primească sprijinul tuturor partenerilor pentru a face față situației. Suntem împreună înaintea acestei provocări, indiferent dacă fenomenul ne afectează direct sau nu.

Noi cunoaștem foarte bine acest fenomen al migrației. Este fenomenul care a stat la baza constituirii comunității italiene istorice din România, o dată cu valul major de emigranți italieni ajunși în România la sfârșitul secolului al XIX-lea. Desigur, contextul socio-politic era altul – nu vorbim despre o migrație clandestină – însă mecanismele integrării rămân, în principiu, aceleași. Mai departe, procesul integrării imigranților în țara de adopție este unul deosebit de complex. El presupune un fond de toleranță și un sistem legislativ care să permită păstrarea identității culturale, în conformitate cu Declarația Universală a Drepturilor Omului”, a spus Andi Grosaru, care a vorbit și despre „noul val” de italieni veniți în România, care reprezintă o plus valoare pentru comunitatea istorică, dar și despre învățământul în limba maternă italiană.

Participanții la Consiliul PDE au adoptat o rezoluție, în care se subliniază că „este momentul ca statele europene să adopte o strategie coerentă și pe termen lung” în raport cu fenomenul migrației. „Europa nu se poate gândi că este o fortăreață închisă față de restul lumii, dar nu poate fi nici în bătaia vântului, la mila traficanților de carne vie”, s-a stipulat în rezoluție. De asemenea, s-a enunțat necesitatea unui front comun pentru supravegherea frontierelor și a pedepsirii drastice a celor care se fac vinovați de crime contra umanității.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s