„Casa experimentelor”, o inițiativă care antrenează mintea elevilor

Liceul „Dante Alighieri” este partener într-o inițiativă care își dorește să îi provoace pe copii să „își pună capul la contribuție” și să cunoască lumea prin prima propriilor încercări. Vă prezentăm un interviu cu profesorul coordonator Marta Bogdana Turcu, publicat în ziarul celor de la „Dante”:

sigla

 

 

 

 

 

 

Reporter : CE ESTE “CASA EXPERIMENTELOR”?

Prof. Marta Bogdana Turcu: „Casa Experimentelor” este o iniţiativă concretizată în cadrul proiectului cu acelaşi nume de Asociaţia pentru Formare Bucureşti, care este şi coordonator. Proiectul se derulează în cadrul Programului de Cooperare elveţiano-român, şi este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Finalitatea proiectului este o „Casă a Experimentelor” – expoziţie permanentă de experimente cu scopul de a-i învăţa pe copii ce este ştiinţa, în timp ce se joacă. Ea reprezintă un instrument de învăţare informală şi inoculare a ştiinţei în rândul copiilor.  Conceptul Casei Experimentelor este “pune mâna” şi “încearcă”. Copiii vor înţelege legile şi principiile ştiinţifice când vor explora interactiv experimentele. Experimentele vor fi din diferite domenii: mecanică, fizică, chimie, meteorologie, geografie, sănătate, matematică etc.

Reporter : DE CE O “CASĂ A EXPERIMENTELOR”?

Prof. Marta Bogdana Turcu: Asociaţia pentru Formare Bucureşti a pornit de la adevărul de necontestat că valoarea cea mai importantă a României o reprezintă mintea şi talentul  tinerei generaţii, iar cunoaşterea elementelor fundamentale ale ştiinţei şi tehnologiei reprezintă un set necesar de cunoştinţe pentru traiul oricărei persoane.  Copiii învaţă mai bine despre ştiinţă şi tehnologie în alt loc decât în clasă, la şcoală. “Casa Experimentelor”  oferă  o alternativă  de petrecere a timpului liber în alt mod decât la jocuri pe computer  şi în faţa televizorului . Scopul proiectului este de a creşte nivelul educaţiei în România.  Obiectivele vizează pe de o parte creşterea interesului pentru ştiinţă şi cultură la copii şi tineri, şi, pe de altă parte întărirea capacităţii organizaţiilor româneşti implicate în educaţie.

Reporter : CARE  SUNT  REZULTATELE AŞTEPTATE?

Prof. Marta Bogdana Turcu: Rezultatele aşteptate ale proiect, sunt : creşterea şi cultivarea talentelor şi a preocupării tinerei generaţii pentru ştiinţă, oferirea alternativei de a se juca în timp ce învaţă, fructificarea provocărilor de dezvoltare şi, nu în ultimul rând, întărirea parteneriatelor între autorităţi locale, instituţii publice şi ONG-uri implicate în educaţie.

Reporter : CE  IMPLICARE ARE LICEUL NOSTRU ÎN ACEST PROIECT?

Prof. Marta Bogdana Turcu: Liceul Teoretic Dante Alighieri Bucureşti este, împreună cu Şcoala nr.79 Bucureşti, Colegiul Naţional Emil Racoviţă Bucureşti, Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân Bucureşti , Asociaţia Ador Copiii şi Swiss Science Center Technorama, Winterthur, partener în proiectul „Casa Experimentelor”.

Ca partener activ în proiect, liceul nostru este implicat în conceperea și punerea în aplicare a „Casei Experimentelor”, ceea ce înseamnă:

  • analiza aspectelor practice ale programelor școlare, în scopul de a conecta teoria cu practica
  • schimb de idei cu privire la activitățile ce se vor derula în „Casa Experimentelor”
  • comunicare permanentă prin e-mail şi/sau telefon cu experții din proiect, în scopul schimbului de informații și pentru a crea o platformă on-line româno-elveţiană
  • participarea la selecţia și descrierea experimentelor ulterior vizitei de studiu la partenerul elvețian
  • asigurarea promovării și a vizibilităţii proiectului în cadrul elevilor, a cadrelor didactice și a părinților elevilor Liceului Teoretic Dante Alighieri
  • realizarea traducerilor în limba italiană a instrucțiunilor şi/sau explicațiilor experimentelor din „Casa Experimentelor”
  • formarea a două grupuri pilot, de 20 elevi din şcoala noastră, care vor testa experimentele, în scopul oferirii de feed-back;
  • participarea unui reprezentant al şcolii la workshop-ul organizat în România, organizat de Asociaţia pentru Formare împreună cu partenerul elvețian
  • pregătirea de articole pentru buletinul periodic al proiectului
  • participarea unui reprezentant al şcolii la vizita de studiu, la partenerul elvețian.

Reporter : CINE, CUM ŞI CÂND VOM PUTEA VIZITA  CASA EXPERIMENTELOR?

Prof. Marta Bogdana Turcu: Durata proiectului este de 18 luni.

Accesul în Casa Experimentelor va începe din luna a 13 – a de implementare, adică luna ianuarie 2016, când accesul se va face gratuit pentru publicul vizitator. Vor fi încurajate donaţiile şi sponsorizările. Din prima lună după finalizarea implementării, accesul se va face pe bază de taxă de intrare. Adolescenţii şi copiii din centrele de plasament vor avea acces gratuit şi după finalizarea implementării.

Grupul ţintă şi beneficiarii sunt estimaţi anual a fi  cca 30000 de elevi din clasele 0 – 12, cca 1000 profesori  şi cca 9000 de familii, adică aproximativ 27000 persoane din Bucureşti şi Judeţul Ilfov, în primul an de funcţionare al Casei Experimentelor, urmând ca din anul următor, odată cu achiziţia a 2 autocare să poată fi aduşi şi  copii din afara Bucureştiului.

Vă aşteptăm deci, începând din ianuarie 2016 , în Calea Vitan, nr. 242, sector 3, Bucureşti pentru a învăţa jucându-vă la CASA EXPERIMENTELOR.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s