Etnici italieni din Bacău și Galați, invitați la Liceul ”Dante Alighieri”

20150408_110754

Asociația Italienilor din România- RO.AS.IT. a organizat, pe 8 aprilie, la Liceul „Dante Alighieri” din București, un proiect ce a vizat promovarea și conservarea limbii materne italiene. În prezența doamnei inspector general Ana Elisabeta Naghi, de la Direcția Generală Învățământ în Limbile Minorităților, delegații ale etnicilor italieni din Bacău și Galați s-au întâlnit cu cadrele didactice ale singurei instituții de învățământ din România cu clase de limbă maternă italiană, de la nivelul preșcolar la cel liceal.

Evenimentul a fost deschis de masa rotundă cu tema ”Modele de bune practici în implementarea învățământului cu predare în limba italiană”, prilej cu care s-au purtat discuții relevante în contextul demersurilor întreprinse de RO.AS.IT., minister și comunitățile locale pentru introducerea unor clase pregătitoare cu predare în limba maternă italiană în Colegiul Național “Ferdinand I” Bacău și Liceul “Emil Racoviță” Galați. ”Un minoritar simte mai bine nevoile unui alt minoritar. Puteți conta pe sprijinul meu. Suntem alături de voi de la Constituție până la metodologie”, a spus Ana Naghi. La rândul ei, doamna Maria Dan, directorul Liceului ”Dante Alighieri”, a vorbit despre pașii parcurși de liceu din 1990 până în prezent, când se poate mândri cu o reputație care depășește granițele țării.

Doamna inspector Naghi a prezentat legislația care privește învățământul în limba minorităților și i-a învățat pe cei prezenți ce trebuie să facă, pas cu pas, pentru a avea clase cu predare în limba maternă la școlile din orașele lor: ”Este foarte simplu. Trebuie doar să existe voință!”.

Masa rotundă a fost urmată de un spectacol cu patru momente artistice puse în scenă de elevii Liceului Teoretic Dante Alighieri și de ansamblul ”L’Allodola” al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT., etnicii din Bacău și Galați fiind invitați, apoi, să viziteze centrul cultural ”Casa d’Italia”.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s