Spectacol-maraton la ”Alfabetul conviețuirii”

20141209_162102 (2)

Departamentul pentru Relații Interetnice și Uniunea Elenă din România au organizat cea de-a doua ediție a ”Alfabetului conviețuirii”. Evenimentul s-a desfășurat pe 9 decembrie, în sala de spectacole a Cercului Militar Național și a reunit reprezentanți ai minorităților naționale recunoscute, care au performat dansuri și cântece tradiționale într-un spectacol de șase ore.
În deschidere, reprezentanții organizațiilor minorităților naționale în Parlamentul României au adresat publicului câteva cuvinte cu ocazia acestui eveniment și înaintea sărbătorilor de iarnă. Alături de ei a fost invitat și Andi Grosaru, secretarul general al Asociației Italienilor din România – RO.AS.IT..
”Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment frumos. Am să parafresez un fost ambasador al Națiunilor Unite, care spunea că bogăția unei țări este reprezentată de diversitatea comunicării. România reprezintă un model de conviețuire, în care etniile trăiesc în armonie. Asociația Italienilor din România este mândră să participe alături de reprezentanții celorlalte minorități”, a spus Andi Grosaru, care a încheiat transmițând gândurile de bine ale RO.AS.IT. cu ocazia apropiatelor sărbători.
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat la spectacol cu trei momente artistice. Mai întâi au urcat pe scenă piticii de la ansamblul de dansuri ”L’allodola”, pregătit de Florentina Caragea. Apoi, Ștefan Lupu, Eduard Hanuseac și Alexandru Devesievici au interpretat trei cântece cu semnificație: ”Insieme”, ”Santa Lucia” și ”Tu scendi dalle stelle”. Dansul ansamblului ”Di nuovo insieme”, coordonat de profesorul coregraf Petre Șușu, a completat reprezentanția minorității italiene.
Pe lângă reprezentanții comunității italiene istorice, la ”Alfabetul conviețuirii” 2014 au participat: maghiari – dansuri populare din zona Bârsei, croați – dansuri tradiționale, albanezi – cântece, formație vocal-instrumentală, greci – dansuri tradiționale din Grecia și din Cipru, turci – muzică și dansuri tradiționale, ruteni – colinde, evrei – cântece tradiționale, bulgari – dansuri și colinde, ruși-lipoveni – dansuri de tineret, macedoneni – solist-vocal, romi – muzică tradițională, cehi și slovaci – dansuri populare, ucraineni – cântece, germani – cântece de sărbători, turco-tătari – dansuri tradiționale, polonezi – colinde.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s