ProEtnica 2014: ”Di nuovo insieme” i-a luat la dans pe spectatori

IMG-20140825-WA0001 (2)

La Sighișoara, s-a desfășurat cea de-a 12-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Educational Interetnic pentru Tineret împreună cu Municipiul Sighisoara și finanțat de Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României. Reprezentanții minorităților etnice nationale au pus în scenă treizeci de manifestări artistice și au expus materiale reprezentative la standurile de prezentare. Potrivit organizatorilor, manifestările artistice, care au reunit 800 de participanți, și prelelegerile pe teme interetnice și interculturale au fost urmărite de aproximativ 15.000 de vizitatori în perioada 21-24 august.
Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a fost reprezentată de ansamblul de dansuri tradiționale ”Di nuovo insieme”, coordonat de profesorul coregraf Petre Șușu, care a susținut două reprezentații. În cel de-al doilea spectacol, artiștii au interacționat cu spectatorii, pe care ”i-au dansat” pe ritmuri italiene. De asemenea, vizitatorii au putut găsi, la standul RO.AS.IT., cărți, ziare, reviste, CD-uri și alte materiale de promovare a identității minorității italiene istorice din România.

Alte minorități participante: Partida Romilor ProEuropa, Uniunea Croaților din România, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Asociația Macedonenilor din România, Asociația Liga Albanezilor din România – ALAR, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Federația Comunitatilor Evreiești din România – Cultul Mozaic, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Forumul Democrat al Germanilor, Uniunea Ucrainenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Bulgară din Banat – România, Uniunea Democrată Turcă din România,
Uniunea Polonezilor din România, Uniunea Culturală a Rutenilor din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Sârbilor din România.

ProEtnica s-a desfășurat între vechile ziduri ale cetății medievale, care s-a transformat într-un adevărat forum, cu acces gratuit, al dialogului intercultural. Consilierul în Ministerul Culturii, Karol Konig a apreciat, în deschiderea manifestării, că instituția din care face parte consideră acest eveniment drept unul dintre cele mai importante, în legatura cu activitatea de promovare, păstrare, conservare și dezvoltare a culturii minorităților naționale.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s