„Seara minorităţilor” din Bacău

Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. a participat, pe 11 decembrie, la a IV-a ediţie a evenimentului „Seara Minorităţilor. Iată ce a scris Ziarul de Bacău:

IMG_6096

Instituţia Prefectului – judeţul Bacău a organizat ieri a IV-a ediţie a evenimentului “Seara minorităţilor”, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, Consiliul Judeţean, Filarmonica “Mihail Jora”, Uniunea Armenilor din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Forumul Democrat al Germanilor, Asociaţia Italienilor din România – Ro.As.It., Fundaţia “Siret” – Cleja, Asociaţia “Betania” Bacău, Asociaţia Polonezilor Suceava “Dom Polski”, Partida Romilor “Pro Europa”, Asociaţia Romilor “Calea, Adevărul şi Viaţa” şi Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi. Evenimentul a început la ora 12.00, la Palatul Administrativ, unde s-a desfăşurat simpozionul “Minorităţile – la ele acasă”. Aici s-au prezentat lucrări despre istoria minorităţilor, rolul armenilor pe meleag românesc, istoricul italienilor sau germanilor în România, comunitatea maghiarilor ceangăi din Moldova, mişcarea romilor sau un istoric al evreilor pe plaiurilor moldoveneşti. Au participat şefii judeţului, consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai minorităţilor şi şefi de instituţii. “Continuăm o tradiţie începută în 2006 – a declarat prefectul Claudiu Şerban. Una din marile satisfacţii de a fi prefect este posibilitatea să întâlneşti oameni care excelează în diferite profesii, culturi, de diferite naţionalităţi. Sunt onorat că împreună suntem români şi ducem românismul mai departe”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Floroiu, a arătat că în ultimii 20 de ani judeţul nostru a fost ferit de probleme interetnice şi că suntem un model de convieţuire.

De la ora 16.00, la sala “Ateneu” au avut loc un spectacol şi o expoziţie de carte, fotografii, costume şi meşteşuguri tradiţionale ale minorităţilor naţionale din judeţul Bacău. Şi-au dat concursul formaţia “Zwei Plus”, cu folclor, şlagăre autentice şi colinde germane, grupul vocal de la Şcoala “Domniţa Maria” din Bacău cu un miniconcert muzică italiană, grupul folcloric “Parno thaj Kalo” din Bacău care a interpretat cântece tradiţionale şi colinde în limba romani, grupul “Tinerii rromi talentaţi” cu un recital de muzică tradiţională şi cultă, grupul instrumental de tineri rromi din Buhuşi şi Bacău cu un recital de melodii instrumentale şi vocale din repertoriul tradiţional rrom, formaţia “Somoşka” din Cleja care au cântat şi colindat în spirit tradiţional unguresc, moment poetic în limba turcă, big-band “Seniorii muzicanţilor rromi din Bacău”, ansamblul folcloric al elevilor din Valea Seacă, mezzosoprana Sonia Hazarian şi corepetitorul Daniel Nehoianu de la Opera din Braşov, precum şi ansamblul de dansuri populare “Ciucurelul” de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” Bacău.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s