Minorităţile naţionale în strategie europeană. Studiu de caz: italienii din România

afis parlAsociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. organizează, în parteneriat cu Institutul Democraţilor Europeni şi cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice,  Conferinţa internaţională „Minorităţile naţionale în strategia europeană. Studiu de caz: italienii din România”.
Evenimentul va avea loc pe 5 noiembrie 2013 la Palatul Parlamentului (Sala „Drepturilor omului”), cu participarea unor înalte oficialităţi din ţară şi din străinătate, printre care: Excelenţa Sa Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti (care va fi prezent incepand cu ora 16:45), dna Sandra Scurti, consulul Italiei la Bucureşti, dl Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Parlamentul României, dl Luca Bader, CEO al Institutului Democraţilor Europeni, dl François Pauli, membru al Consiliului Director al Institutului Democraţilor Europeni. Lucrările vor fi moderate de dna Katalin Eniko Lacziko, secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

Conferinţa „Minorităţile naţionale în strategia europeană. Studiu de caz: italienii din România” se înscrie în strategia RO.AS.IT. de conservare şi promovare a identităţii  etnicilor italieni din ţara noastră. Potrivit recensământului populaţiei din toamna anului 2011, minoritatea italiană este una dintre puţinele minorităţi din România care are reprezentanţi declaraţi în toate judeţele ţării. Rezultatele finale ale recensământului au indicat că în România 2.203 cetăţeni s-au declarat cu origini italiene, faţă de 3.288, câţi se declaraseră la precedentul recensământ. Diferenţa este însă nesemnificativă dacă o comparăm cu scăderea numărului total al locuitorilor ţării sau cu cifrele înregistrate de aproape toate celelalte minorităţi.

Evenimentul organizat de Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT. la Palatul Parlamentului se înscrie într-un context mondial mai larg descris, de altfel, şi cu prilejul recentului vernisaj de la Geneva al Expoziţiei „De la emigrare la integrare”: „Contemplând emoţionantele fotografii expuse în cadrul acestei expoziţii, vedem în primul rând umanitatea. Vedem cum fiecare emigrant italian a dat ceva din fiinţa sa pentru ca România să fie ţara care este astăzi. Indiferent dacă ne afectează direct sau indirect, emigranţii reprezintă un factor de dezvoltare pentru pentru societăţile în care se stabilesc.
Astăzi, 214 milioane de persoane trăiesc în afara ţării de origine. Mulţi dintre cei prezenţi aici se regăsesc în această situaţie. Migraţia afectează fiecare regiune a lumii şi multe ţări sunt, în acelaşi timp, ţări de origine, de destinaţie sau de tranzit.
Natura universală a migraţiei a pus acest fenomen pe agenda Naţiunilor Unite, iar Geneva este un centru de lucru pe această temă. Dezvoltarea socială şi economică prin migraţie şi conservarea drepturilor fundamentale şi a demnităţii emigranţilor sunt domenii pe care Organizaţia Internaţională pentru Migraţie se concentrează”, a spus doamna Charlotte L. Warakaulle, şeful Departamentului pentru Afaceri Politice şi Parteneriate din cadrul Biroului Naţiunilor Unite de la Geneva.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s