Italia bate un record nedorit. România e şi ea în pericol

Preţul carburanţilor este într-o continuă creştere în Italia. Exact ca în România. O asociaţie a întreprinzătorilor din Mestre (Cgia Mestre) a iniţiat o anchetă punând cap la cap mai multe informaţii, precum preţul cu care pleacă benzina şi motorina de la distribuitor, taxe practicate în alte state din zona Euro şi preţul final la pompă. Concluzia: 1,033 euro (58,1% din preţul total) la fiecare litru de benzină vândut intră în bugetul statului. Italia este ţara europeană cu cele mai mari taxe pe carburant. În acest top urmează Olanda (1,016 euro la litru vândut) şi Grecia (1,008 euro la litru vândut). În ceea ce priveşte motorina, în bugetul statului italian intră 0,905 euro (53,8% din preţ) la fiecare litru vândut. Urmează Irlanda, cu 0,791 euro la fiecare litru vândut.
„Când facem plinul, nu sunt companiile petrolifere cele care câştigă mai mult, ci Statul, care încasează mai mult de jumătate din bani”, a declarat Giuseppe Bortolussi, secretarul Cgia Mestre, care a anticipat că majorarea preţului carburanţilor va determina scumpirea principalelor bunuri de consum în această toamnă.

Promoţiile sunt pe sfârşit

Coşmarul abia acum începe pentru şoferii italieni. Pe timpul verii, ei au beneficiat de tot felul de promoţii lansate de benzinari. Acele promoţii s-au terminat o dată cu venirea toamnei. De exemplu, sortimentul de benzină „verde” nu mai poate fi cumpărat decât cu 2,013 euro/litru în unele localităţi din nordul Toscanei şi Liguriei, din cauza unor taxe locale. În sud, preţul motorinei a ajuns la 1,850 euro/litru. Preţul mediu de vânzare în lanţurile de benzinării este de 1,924 de euro/litru pentru benzină, 1,809 euro/litru pentru motorină şi 0,778 euro/litru pentru gaz lichefiat. La începutul lui august, cei mai ieftini carburanţi se găseau la Esso (1,914 euro/litru benzina şi 1,798 euro/litru motorină), iar cei mai scumpi erau comercializaţi de IP (1,924 euro/litru benzina şi 1,809 euro/litru motorină).

Şomaj scăpat de sub control

În timp ce preţurile tot cresc, şomajul atinge în Italia cote record. În al doilea trimestru din 2012, rata şomajului a ajuns la 10,5%, în creştere cu 2,7 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011. Este vorba despre cel mai ridicat nivel al şomajului din 1999 până în prezent (atunci rata a fost de 11,2%). „În Italia şi Spania, nivelul şomajului în rândul tinerilor este inacceptabil”, a declarat Manuel Baroso, preşedintele Comisiei Europene.

Românii au protestat degeaba

Scumpirea carburanţilor reprezintă o problemă majoră şi pentru românii de rând. La un moment dat, ei au protestat plătind numai cu monede după ce alimentau. Astfel, la benzinării s-au format cozi din cauza procesului anevoios al numărării banilor de către casieri. Mişcarea de protest a durat câteva zile şi viaţa şi-a reluat cursul normal. A ieşit, totuşi, la iveală faptul că Statul român nu poate lua măsuri împotriva benzinarilor, pentru că jumătate din preţul fiecărui litru de carburant se duce la buget. Procentajul va creşte de la începutul lui 2013, când cresc accizele la motorină.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 21 septembrie 2012 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s