RO.AS.IT. – partener al Grupului de Acțiune Locală „Valea Siretului”

Șansele oferite de liniile actuale de finanțare din Fonduri Europene deschid perspective de dezvoltare în multiple domenii și pentru diverse activități, mai cu seamă economice. Recent, au fost acceptați ca eligibili și actori din domeniile educației și culturii, în vederea accesului la aceste fonduri.
Perseverentă în identificarea cât mai multor și mai variate resurse pentru proiectele sale, Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT. a devenit de curând partener al Grupului de Acțiune Locală „Valea Siretului” (GALVS), înființat pentru a sprijini zona de Nord-Est a județului Neamț (comunele Săbăoani, Tămășeni, Doljești) și zona de Sud-Est a județului Iași (comuna Răchițeni). Teritoriul GALVS este o zonă cu mare potențial de dezvoltare agricolă, economică, culturală și turistică, ceea ce a încurajat grupul de inițiativă, format din 21 de actori locali, să conceapă un nou proiect care să contribuie la dezvoltarea, în ansamblu, a regiunii.
Existența pe acest teritoriu a unui grup de etnici italieni, alături de alți cetățeni și investitori din Peninsulă stabiliți în zonă după 1990, a determinat includerea în cadrul Planului de dezvoltare locală a unor proiecte culturală și schimburi de experiență menite se conserve, să revitalizeze și să promoveze tradițiile, obiceiurile și cultura comunității italiene. RO.AS.IT. își propune ca, în calitatea sa de membru al GALVS, să fie unul dintre cei mai activi inițiatori și coordonatori de activități care să conducă la realizarea efectivă a dezideratului propus.
Cu sediul în comuna Săbăoani, GALVS a început încă din anul 2010 să deruleze o serie de activități: întâlniri, consultări și dezbateri publice cu factorii locali, în încercarea de a găsi cele mai bune soluții pentru a relansa în varii domenii mediul rural respectiv.  Doi ani mai târziu, a fost elaborat Planul de dezvoltare locală, depus pentru evaluare și aprobare în cadrul programului Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală – FEADR – Axa Leader. Planul propune derularea unor programe de dezvoltare previzionate pe o perioadă de 4 ani cu domenii strategice de dezvoltare durabilă bine ancorate în agricultură, zootehnice, mediu, meșteșuguri, educație și mediul de afaceri local.
RO.AS.IT. este reprezentată în GALVS de domnul Mircea Grosaru, președintele Asociației, precum și de sucursala Tămășeni, organizație etnică de drept privat, cu statut de utilitate publică, ale cărei obiective sunt conservarea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești ale minorității italiene, promovarea limbii, culturii, istoriei și civilizației italiene în spațiul românesc. Ea poartă deopotrivă un dialog constructiv și permanent atât cu populația majoritară și cu celelalte minorități etnice, cât și cu țara-mamă, din convingerea că diversitatea în unitate formează zestrea de aur a omenirii. (articol preluat din revista  „Siamo di nuovo insieme”)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 19 iunie 2012 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s