FESTIVALUL ITALIAN

Mesajul Excelentei Sale Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucuresti

„Dragi Prieteni,

Anul trecut am comemorat 150 de ani de la unitatea Italiei. În Italia şi în lume imnul lui Mameli a răsunat de nenumărate ori, tricolorul a devenit un stindard obişnuit în multe ţări şi marile personalităţi ale curentului Risorgimento au fost reamintite în cadrul seminariilor, studiilor şi ceremoniilor. Şi în România am sărbătorit iar vizitele la cel mai înalt nivel care s-au succedat de-a lungul anului au întărit şi mai mult legătura de prietenie şi rădăcinile comune care îşi trag seva din secole de istorie.

Acestor legături vrem să le dedicăm şi cea de-a patra ediţie a Festivalului italian care, devenit deja tradiţie, se va desfăşura în perioada premergătoare şi ulterioară Sărbătorii Republicii Italiene, o aniversare care şi-a păstrat însemnătatea de reînnoire socială şi civilă a unei ţări care ieşea din război şi dorea să-şi regăsească valorile democratice şi ale dezvoltării economice. Idealuri şi valori care, sunt convins, ne vor permite şi să depăşim conjunctura dificilă actuală care supune unei probe grele principiile de bază ale sistemului de asistenţă şi solidaritate sociale ce au permis unui număr de două generaţii de italieni să progreseze într-un context de bunăstare şi democraţie.

Calendarul propus de Festivalul italian 2012 este amplu şi variat. Am dorit îndeosebi să repropunem unele iniţiative tradiţionale de promovare comercială, cu sprijinul preţios al biroului local al Agenţiei pentru Internaţionalizare (fostul ICE), fără a neglija evenimentele culturale, propuse în colaborare cu Institutul de cultură şi unele instituţii româneşti de prestigiu. Trebuie reamintit şi efortul lăudabil de a oferi asistenţă socială făcut în România de numeroasele noastre ONG-uri şi de Asociaţiile catolice. Acestui efort i-am dedicat o carte care va fi prezentată în timpul Festivalului italian 2012.

Mulţumind tuturor celor care au contribuit la realizarea evenimentelor prezentate aici, în special sponsorilor care s-au dovedit încă o dată participanţi activi, îmi doresc ca programul Festivalului să fie pe placul publicului român şi italian.”

Cu cele mai călduroase salutări
Ambasadorul Italiei la Bucureşti
Mario Cospito

PROGRAM

Promovarea produselor alimentare italiene în magazinele METRO Cash & Carry România
17 – 30 mai, în toată România

Filarmonica Scala la cinematograf – În direct de la Teatrul Scala
21 mai, orele  20.45, Grand Cinema Digiplex, Băneasa Shopping City, Bucureşti

Romania Flor Show 2012: serie de evenimente dedicate  floriculturii italiene
În perioada 24-27 mai, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară / Parcul Herăstrău, Bucureşti

Promovarea produselor alimentare şi a vinurilor italiene în colaborare cu reţeaua real,- Hypermarket
24 mai – 16 iunie, în toată România

Participare la Festivalul Internaţional al Teatrului de la Sibiu
25 mai – 3 iunie, Sibiu (în diferite locaţii)

Săptămâna decoraţiunilor interioare “Made in Italy”
26 mai – 3 iunie, Bucureşti
Promovarea decoraţiunilor interioare şi a articolelor de mobilă în colaborare cu principalele puncte de vânzare a mobilei italiene care cu acest prilej vor practica reduceri şi vor face oferte.

Săptămâna vestimentaţiei şi modei italiene
26 mai – 3 iunie, Bucureşti
Promovarea modei italiene în principalele puncte de vânzare ale Capitalei, cu evenimente şi promoţii speciale “in store”.

Concert de pian Francesco Taskayali
30 mai, orele 18.00, Institutul Italian de Cultură, Aleea Alexandru 41, Bucureşti
Muzică originală de Francesco Taskayali

Recital al maestrului Giandomenico Anellino “O chitară de autor”
30 mai, orele 20.00, Teatrul Arcub, Bucureşti

Aniversări oficiale cu prilejul Sărbătorii Republicii
31 mai, Reşedinţa Italiei, strada Henri Coandă nr. 7, Bucureşti
Participare pe bază de invitaţie.

Promovarea produselor alimentare italiene in staţiile de servicii „eni” (AGIP)
iunie, în toată România

“La masă în restaurantele italiene”, Săptămâna bucătăriei în restaurantele italiene
1- 7 iunie, Bucureşti, Timişoara şi alte oraşe

Conferinţă cu degustare “De la şerbet la îngheţată. Când gheaţa se transformă în desert”. Prezintă Alessandro Castro
1 iunie, orele 18.00, Institutul Italian de Cultură, Aleea Alexandru 41, Bucureşti

Masă rotundă şi conferinţă de presă pentru prezentarea cărţii  “Cooperare socială italiană în România”
5 iunie orele 18, Institutul Italian de Cultură, Aleea Alexandru 41, Bucureşti

Vernisajul expoziţiei de fotografie “Roma inedită” de Rodica Marinescu
6 iunie, ora 18.00, Institutul Italian de Cultură, Aleea Alexandru 41, Bucureşti
Expoziţia va fi deschisă în perioada 6 – 30 iunie

Spectacol de teatru “Quartett” de Heiner Müller. Regia: Sergio Sivori. Cu: Cristina Giordana şi Sergio Sivori
8 iunie, orele 18.00, Teatrul Odeon, Calea Victoriei 40 – 42, Bucureşti

Filmul italian contemporan
11 iunie – 12 iulie, orele 18.00, Institutul Italian de Cultură, Aleea Alexandru 41, Bucureşti

“La masă în restaurantele italiene”, Săptămâna bucătăriei în restaurantele italiene
1 iunie – 7 iunie, Bucureşti, Timişoara şi alte oraşe

Cu prilejul acestei ediţii a Festivalului italian au fost strânse adeziunile unora din cele mai faimoase restaurante italiene prezente în România şi în special la Bucureşti şi Timişoara, unde prezenţa italiană este concentrată mai mult.
Şi anul acesta, prin calitatea şi bogăţia care o diferenţiază, gastronomia italiană, prin intermediul meniurilor promoţionale, va participa cu drepturi depline la Festivalul italian, înveselind prânzurile şi cinele celor care vor dori să se apropie de ea.
Reţetele italiene, profund legate de zonele în care au fost transmise secole de-a rândul, au condus la un ansamblu variat de gusturi care reprezintă identitatea noastră culinară naţională, recunoscută la nivel internaţional. Cei care deţin această savoare sunt capabili să dozeze în mod inovator nenumăratele produse tipice ale diferitelor regiuni italiene, combinându-le într-un mod unic şi original pentru a da viaţă meselor tradiţionale, dar şi inovatoare, expresii sublime ale creativităţii şi genialităţii bucătăriei noastre.
Scăldată de apele Mării Mediterane, Italia îşi trage seva din pământurile care reprezintă sălaşul acestui bazin. Aceste pământuri şi ape sunt martori oculari ai unei bogăţii culturale şi culinare care s-a stratificat odată cu trecerea secolelor, pornind, cu caracteristici bine definite şi protejate la nivel internaţional. În dieta mediteraneană, într-adevăr, se evidenţiază, în mod sintetic, toate calităţile deosebite ale bucătăriei noastre în timp ce tradiţia şi experienţa milenară o diferenţiază de celelalte.
Pentru a descoperi preparatele culinare, produse de măestria şi pasiunea bucătarilor prezenţi în România, în săptămâna 1-7 iunie, principalele restaurante italiene din Bucureşti, Timişoara şi din alte oraşe ale României, în urma înţelegerii cu Institutul Naţional de Comerţ Exterior (ICE), vor oferi posibilitatea de a savura un meniu tipic la un preţ promoţional, însoţit de un pahar bun de vin italian.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Nr. 18 mai 2012 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s