Veşti bune despre roaming-ul în spaţiul UE

Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana s-au pus de acord să scadă costurile apelurilor făcute în străinatate. Abonaţii vor plăti 29 de eurocenţi pe minut pentru apelurile efectuate de pe telefonul mobil şi 8 eurocenţi pentru fiecare apel primit.
Potrivit Realitatea.net, reducerile vor fi mai importante de la an la an: în iulie 2013 costul va scădea la 0,24 pentru apelurile efectuate şi la 0,07 pentru cele primite, iar în iulie 2014 vor ajunge la 0,19 respectiv 0,05. De asemenea, începând cu iulie 2012, costul SMS-urilor va fi de 0,09€, in iulie 2013 va scădea la 0,08€, iar în 2014 la 0,06€.
Tariful pentru navigarea pe Internet va scădea la 0,70 euro pe megabyte, în iulie 2013 va ajunge la 0,45 iar în iulie 2014 la 0,20 eurocenţi, a anunţat sursa citată. Din iulie 2014, va fi posibilă încheierea de contracte de roaming cu operatorii străini locali, dar utilizând acelaşi număr.
Doamna Angelika Niebler, eurodeputat german, a explicat că obiectivul acestui demers este acela de a le garanta utilizatorilor de telefonie mobilă preţuri care să fie accesibile pentru serviciile de roaming, atunci când călătoresc în ţările UE. Prin acest regulament se încearcă stabilirea unor reguli pe piaţă de roaming, caracterizată de preţuri mari şi în care lipseşte concurenţă.

SMS-urile primite nu se taxează

Când trimiteţi sau primiţi un SMS în timp ce sunteţi în străinătate utilizaţi serviciul de roaming SMS. Operatorul vă va factura un tarif mai ridicat decât de obicei. Acest tarif include costurile suplimentare pe care le presupun utilizarea reţelei străine şi transferul SMS-ului către reţeaua de acasă. Operatorii nu taxează primirea unui SMS atunci când sunteţi în străinătate.

Portal pentru telefonie şi Internet

Din vara anului viitor, cei care doresc să achiziţioneze servicii de internet şi de telefonie vor avea posibilitatea să-şi găsească cea mai bună ofertă pentru serviciile de comunicaţii prin intermediul unui portal online, de stat, care va scana şi compara ofertele şi tarifele tuturor operatorilor din România. Potrivit gandul.info, „comparatorul de tarife” este un proiect iniţiat de Adminstraţia Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), estimat la circa 1,5 milioane de lei (circa 350.000 de euro la un curs de 4,3 lei/euro), dintre care mai mult de jumătate din sumă este asigurată din fonduri europene, restul fiind contribuţia agenţiei.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 17 aprilie 2012 și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s