Marea provocare pentru etnicii italieni din România

Cetăţenii români sunt chemaţi la urne în 2012 pentru alegerile locale şi parlamentare. În acest moment se anunţă un absenteism destul de ridicat, semn că mulţi dintre noi ne batem joc de cel mai important drept pe care ni-l oferă democraţia: dreptul de a ne hotărî singuri soarta. Stând acasă, îi lăsăm pe alţii să decidă pentru noi, iar apoi ne plângem că opinia noastră nu este băgată în seamă. Că nu avem niciun cuvânt de spus.
Refuzul de a merge la vot nu este singura modalitate de a-ţi sabota viitorul. Mai există şi categoria celor care se duc să îşi exercite acest drept, dar nu se informează înainte de a pune ştampila. Nu se uită la ştiri, la talk-show-uri, nu citesc ziare. Şi se laudă cu asta. Votează în totală necunoştinţă de cauză, pe baza unor prejudecăţi sau a ce aude de la alţii. Apoi, când este prea târziu, îşi dă seama că a comis o mare greşeală.
Este foarte important să ne informăm şi să trecem orice ştire prin filtrul raţiunii pentru a face diferenţa între cei care vor să ajute comunitatea din care se ridică şi cei care încearcă să ajungă în Parlament pentru a sluji interesele unui anume grup. În aproape opt ani de activitate, deputatul minorităţii italiene, Mircea Grosaru, a dovedit că nu face jocurile nimănui, singura preocupare fiind aceea de a consolida şi promova identitatea etnicilor pe care îi reprezintă. Desigur, asta nu putea decât să îi deranjeze pe unii, care se pare că se pregătesc să propună propriul candidat la alegerile parlamentare.
În toamnă, se poate ca cetăţenii români de origine italiană să aibă de ales între unui proiect de transformare a comunităţii lor în una puternică şi stoparea proiectului în favoarea unor interese de grup. Aceasta este marea provocare a anului 2012. (Victor Partan)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 15 februarie 2012 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s