13 milioane de italieni au băgat 6 miliarde de euro în buzunarele șarlatanilor

Patronii multor posturi de televiziune din Italia sunt acuzați de complicitate cu tot felul de șarlatani care se pretind a fi vrăjitori și tămăduitori. În condițiile în care criza financiară a diminuat considerabil veniturile din publicitate, managerii diverselor televiziuni locale și chiar naționale apelează la orice sursă de finanțare. Și, cum un studiu efectuat de Institutul Eurispes arată că „industria vrăjitoriei” produce cam 6 miliarde de euro anual, Vanessele și Melissele în variantă italiană au acaparat importante spații de emisie.
Pe primul loc în topul preferințelor telespectatorilor sunt prezicătorii. Ei le spun credulilor ce va fi în viitor, cu rezerva că nu au cum să influențeze ce urmează să se întâmple. Atunci intră în acțiune vrăjitoarele, care susțin că pot să schimbe cursul destinului. Mai mult decât atât, ele oferă și un alt serviciu: acela de a ghici cine dorește răul clientului și în ce mod acționează dușmanul. Undeva pe locul al treilea ca audiență se situează tămăduitorii. Ei au știut să se adapteze cel mai bine contextului economic nefavorabil: au micșorat tarifele și le-a crescut numărul de clienți.
Ca să fie vrăjit, un fraier plătește între 30 și 600 de euro pe ședință. Potrivit profesorului de religie Giovanni Panunzio, italienii cred în vrăjitorie indiferent de gradul de educație. Numărul celor care nu se feresc să recunoască acest lucru este de aproximativ 13 milioane din 58 de milioane! Cel mai des se apelează la vrăjitoare în chestiuni legate de dragoste, sănătate și serviciu.
Există o presiune tot mai mare din partea societății civile ca Parlamentul italian să adopte o lege drastică împotriva vrăjitoarelor. În România, tentativele de a impozita această breaslă sau de a-i pedepsi în vreun fel pe practicanții ei au eșuat lamentabil.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 15 februarie 2012 și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s