DRI a organizat un schimb de experienţă cu elenii

Departamanetul pentru Relaţii Interetnice (DRI) a organizat, în colaborare cu Uniunea Elenă din România, un program comun al Comisiei pentru învăţământ şi tineret şi al Comisiei pentru cultură, culte şi mass media din cadrul Consiliului Minorităţilor Naţionale (CMN) în Grecia.

Vizita s-a desfăşurat sub auspiciul programului ONU Alianţa Civilizaţiilor şi a cuprins întâlniri şi discuţii cu diferite foruri din Grecia pe tema promovării bilingvismului şi multilingvismului, a dialogului intercultural. De asemenea, a avut loc un schimb de experientă privind promovarea patrimoniului cultural al diferitelor zone şi comunităţi.
Un prim contact cu „partea greacă” s-a derulat la la Universitatea Makedonias din Salonic, acolo unde delegaţia din România a fost primită de domnul profesor Apostolos Patelakis, şeful Catedrei de limbă română. La întâlnire a participat şi doamna Eftihia Voutira, profesor la secţia de sociologie, şef Departament pentru Studii Balcanice, Slave şi Orientale, care a fost interesată să afle date statistice referitoare la minorităţile etnice din ţara noastră, prezentate de reprezentanţii fiecărei etnii participante. În toate cazurile au existat diferenţe între cifrele oficiale, aşa cum au rezultat în urma ultimului recensământ, şi cifrele despre care reprezentanţii minorităţilor cred că sunt reale. „În toamnă va avea loc un nou recensământ, primul conform metodologiei internaţionale. Sperăm să avem nişte cifre apropiate de realitate. Mulţi italieni, rromi, etc. nu şi-au declarat adevărata origini la precedentul recensământ”, a informat doamna Rodica Precupeţu, şeful Serviciului Programe şi Relaţii cu Societatea Civilă şi Organisme Internaţionale.

„Trebuie să ştiţi că, în România, fiecare minoritate are reprezentativitate parlamentară. Se aud vocile tuturor, indiferent că sunt comunităţi mai mari sau mai mici. Prin intermediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, statul român alocă fonduri pentru proiectele minorităţilor” – Rodica Precupeţu.

Programul a continuat cu o vizită la Televiziunea Salonic şi la postul de radio local Enterbrussels, iar apoi delegaţia s-a întâlnit cu viceprimarul oraşului Salonic, doamna Maria Pascalidu, la sediul Primăriei Salonic. Dialogul s-a axat pe perspectivele de dezvoltare ale oraşului, pe modalităţi de atragere a ONG-urilor, în special a tinerilor şi vârstnicilor, la activităţi de voluntariat în folosul comunităţii.
„Este foarte important ca populaţia să facă mişcare. Municipalitatea a deschis săli de sport pentru persoanele cu probleme medicale. De asemenea, avem înţelegeri cu sălile private de sport astfel ca cei care participă la activităţi de voluntariat să beneficieze de reducere cu 40 la sută preţul abonamentului. Încurajăm şi mişcarea în aer liber. Salonic are 12 kilometri de faleză, pe care sute de oameni aleargă zi de zi. Pentru ei avem pregătiţi profesori de educaţie fizică şi doctori, care să le spună cum să facă mişcare corect”, a dezvăluit doamna Pascalidu.

Un program bogat

Delegaţia comună a CNM a vizitat la Muzeul Arheologic din Verghina, care acoperă tumulul unde s-au găsit morminte si tezaure ale regilor Macedoniei antice si constituie un exemplu ingenios de punere în valoare a patrimoniului istoric si cultural al Greciei. În drumul spre Verghina, grupul a coborât în peştera Petralona, unde s-au găsit urmele celui mai vechi locuitor al Europei, datate de acum circa 200.000 ani.
Întâlnirile cu oficialii au continuat sub forma unui dialog cu subprefectul  regiunii Halkidiki şi cu şeful Asociaţiei Hotelierilor din Halkidiki. Au avut loc discuţii pe tema instrumentelor de marketing prin care se promovează patrimoniul cultural al zonei şi se încurajează turismul cultural.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 11 august 2011 și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s