Reuniunea interguvernamentală româno-italiană

Pe 30 și 31 mai, premierul italian Silvio Berlusconi a întreprins o vizită la Bucureşti pentru o reuniune interguvernamentală româno-italiană. În cele două zile, au avut loc întâlniri întâlniri bilaterale la care a participat și domnul deputat Mircea Grosaru, președintele RO.AS.IT., în calitatea de reprezentant al minorităţii italiene din România.
Atât Emil Boc, seful Guvernului României, cât şi Silvio Berlusconi au arătat importanţa relaţiilor de prietenie între cele două ţări. S-a vorbit despre eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru românii din Italia. În prezent, acolo trăiesc peste 1.200.000 de cetăţeni români, pentru care se vor găsi, în curând, noi domenii în care vor putea activa.

A luat, apoi, cuvântul, Franco Frattini, ministrul italian de Externe, care a arătat disponibilitatea Italiei de a juca un rol de mediator în discuţii comune între România, Franţa şi Olanda pentru a detensiona situaţia în ceea ce priveşte admiterea ţării noastre în spaţiul Schengen. Printre obiectivele prioritare ale ministrului Frattini se află întărirea celor două regiuni strategice din zonă, Danubiană (România – Bulgaria) şi Adriatico-ionică (Serbia). Nu a fost neglijată nici latura culturală a relaţiilor bilaterale, Franco Frattini dezvăluind că va propune ca anul 2012 să fie considerat oficial „Anul culturii române în Italia”.

Omologul român, Teodor Baconschi, a ridicat problema recunoaşterii Bisericii ortodoxe române în Italia, un aspect abordat şi domnul Mircea Grosaru, în timpul unei vizite întreprinse în Peninsulă, anul trecut, în cadrul unei delegaţii a grupului parlamentar de prietenie România-Italia. De asemenea, ministrul român de externe a propus înfiinţarea unui forum al colaborării descentralizate România-Italia, pentru armonizarea relaţiilor bilaterale.

Din delegaţia italiană a făcut parte şi ministrul italian de Interne, Roberto Maroni. Acesta a apreciat schimbul de informaţii şi operaţiunile conjuncte din domeniul colaborării dintre România şi Italia în privinţa criminalităţii organizate. S-a ridicat problema prevenirii emigraţiei clandestine, în contextul actualei crize umanitare care face ca, actualmente, 40.000 de emigranţi tunisieni şi libieni au ajuns în Italia. Pe 6 iunie, va avea loc Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), în care se va discuta despre intervenţia Uniunii Europene în oprirea fluxurilor migratoare.

La rândul său, ministrul român de Interne, Traian Igaş, i-a asigurat pe oaspeţi că România este conştientă de faptul că numărul mare de români care caută de lucru în Italia conduce la sporirea fenomenului de crimă organizată. Pentru a ajuta autorităţile italiene să combată acest fenomen, ţara noastră va trimite mai mulţi poliţişti în Peninsulă. În curând, România va avea un al treilea ataşat militar la Milano. Traian Igaş a subliniat că introducerea controlului la frontiere distruge conceptul de Uniune Europeană şi a cerut sprijin pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Miniştrii Justiţiei din cele două ţări, Angelino Alfano şi Cătălin Predoiu,  au prezentat temele  abordate în discuţia tete-a-tete. Prima a vizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare, iar a doua s-a referit la situaţia deţinuţilor români din Italia, pentru transferarea cărora ţara noastră caută soluţii tehnice. Partea italiană a felicitat România pentru progresele făcute în domeniul justiţiei, în special pentru adoptarea Codurilor.

Paolo Romani, ministrul italian al Dezvoltării Economice, a vorbit despre raporturile economice bune dintre Italia şi România, traduse printr-un schimb de 10,5 miliarde de euro. În România, sunt înregistrate 16.000 de societăţi, pentru care lucrează 800.000 de românia, generând un procentaj de 10 la sută din PIB. De curând, Italia a acordat României un împrumut de 840 de milioane de euro, pentru livrarea a 24 de avioane Euro Fighter. Companiile italiene sunt parteneri importanţi ai statului român în domeniul energiei, colaborarea extinzându-se pentru găsirea unor surse energetice cât mai diversificate.

Ion Ariton, ministrul român al Economiei, a elogiat rolul jucat de experienţa italienilor în dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România. Italia este cel mai important partener comercial al ţării noastre. De asemenea, se află pe locul al şaptelea în topul investitorilor.

În ceea ce priveşte Comunicaţiile, există un proiect de colaborare între Poşta Română şi Poşta Italiană. Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a spus că cele două părţi sunt într-o continuă căutare de proiecte comune, care să valorifice faptul că programatorii români au o cotă foarte bună în Europa şi în lume. La capitolul proiecte comune au fost trecute şi cele din domeniul infrastructurii rutiere. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a arătat că sunt în derulare proiecte de 5 miliarde de euro, în multe dintre ele fiind implicate firme italiene.

Realizarea infrastructurii rutiere este foarte importantă pentru turismul din România. Ţara noastră are resurse mari de turism, la fel ca Italia, a spus Elena Udrea, ministrul Turismului şi Dezvoltării Regionale. De fapt, între România şi Italia este un schimb uman foarte intens, cele două ţări fiind legate prin 325 de curse pe săptămână. Se are în vedere chiar reducerea taxelor pentru transportul muncitorilor români în Italia. Deocamdată, fluxul de italieni care vin în România doar pentru a face turism nu este unul impresionant. Situaţia se poate schimba în urma unei campanii de promovare a României pe piaţa italiană, în contextul în care, aşa cum a punctat Silvio Berluconi, mulţi italieni care mergeau în Tunisia pentru a-şi petrece vacanţa sunt speriaţi de situaţia tensionată de acolo.

Ca şi în alte rânduri, deputatul Mircea Grosaru a vorbit cu Silvio Berlusconi despre etnicii italieni de aici. Șeful guvernului italian l-a asigurat de tot sprijinul în activităţile întreprinse, transmiţând, prin intermediul președintelui RO.AS.IT., un călduros salut românilor de origine italiană.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Stiri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s