RO.AS.IT. intenţionează să finanţeze biserica din Brezoi

Expoziţia „De la emigrare la integrare” şi-a început itinerariul prin ţară în oraşul Brezoi, acolo unde există o comunitate italiană veche de mai bine de 100 de ani. La vernisajul desfăşurat în sediul Primăriei au luat cuvântul domnul Robert Schell, primarul oraşului Brezoi, domnul senator Emilian Frâncu, membru al grupului de prietenie România – Italia, domnul deputat Mircea Grosaru, preşedintele RO.AS.IT. şi reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României, doamna Rodica Precupeţu, şeful Serviciului Programe şi Relaţii cu Societatea Civilă şi Organisme Internaţionale, şi doamna Ioana Grosaru, vicepreşedintele RO.AS.IT. Vă prezentăm discursurile acestora.

Robert Schell: „Le dorec italienilor să redescopere gena purtătoare a valurilor economice”

„Aceasta este o primă ocazie oficială pentru comunitatea italiana de a sărbători, împreună cu partenerii şi prietenii comunităţii mari brezoiene, o convieţuire de peste 150 de ani. Trebuie să vă spun că nu vă vorbesc doar din calitate de primar, ci şi de component al acestei comunităţi. Chiar sunt un exemplu al simbiozei care s-a petrecut în comunitatea noastră, bunicul din partea mamei fiind italian, iar bunicul din partea tatălui, neamţ. Bunicele românce. Cam asta este istoria şi cam asta s-a petrecut în localitatea noastră.
Mi-ar fi plăcut să fiu primar pe vremea când România era Regat şi avea regi germani. Aceştia au deschis graniţele României investitorilor, emigranţilor şi tuturor purtătorilor de valori de care România avea atât de multă nevoie.
Integrarea emigranţilor italieni a fost specială, favorizată nu doar de numărul mare comparativ cu al celorlaţi emigranţi, dar şi de originea comună şi asemănarea cu naţiunea majoritară.
Brezoiul acelor vremuri era o comună extraordinară, cu industrie a lemnului cu exporturi şi în Africa de Sud, cu clădiri frumoase, cazinou, ştrand.
Brezoiul era o comună electrificată, staţiune climaterică multietnică şi multiculturală. Aici, italienii nu se simţeau dezrădăcinaţi. Diferenţa nu era atât de mare faţă de locurile de unde veneau ei.
Doresc, din perspectiva trecutului, ca toţi urmaşii emigranţilor italieni integraţi aici să-şi redescopere gena purtătoare a valorilor economice şi să contribuie la reinventarea unui model de creştere locală la fel ca şi bunicii noştri”.

Emilian Frâncu: „Tradiţiile păstrează vie comunitatea”

„Vreau să transmit un gând frumos pentru toţi urmaşii comunităţii italiene care a dăruit Brezoiului o valenţă industrială. Sunt tare fericit că aici, la Brezoi, are loc un astfel de eveniment.
Mulţumesc RO.AS.IT. pentru prilejul oferit de a ne reîntâlni şi cred că această zonă multietnică, multiculturală, merita să fie pusă în valoare.
Niciun brezoian nu are lipsă o genă din comunitatea italiană.
Am scris Istoria comunităţii catolice din judeţul Vâlcea (2007) şi sunt membru al Grupului de prietenie româno-italian. Iubesc Italia, îi iubesc pe fraţii noştri de suflet şi de origine.
Brezoiul era unul dintre centrele semi-industriale cele mai importante din Judeţul Vâlcea.
Astăzi reuşim să transmitem şi un mesaj de integrare. Românii vor avea tot timpul sprijin de la fraţii lor din Italia. Vă urez să aveţi realizări cât mai multe. Să fiţi uniţi, să vă păstraţi tradiţiile. Acest lucru păstrează vie această comunitate”.

Mircea Grosaru: „Încercăm să ducem mai departe cultura italienilor”

„Această istorie a emigraţiei italiene în România este legată mult şi de Brezoi. Asociaţia Italienilor din România încearcă să conserve şi să ducă mai departe tradiţiile şi cultura aduse aici de înaintaşi.
Grupul de prietenie România – Italia, din care eu şi domnul senator Emilian Frâncu facem parte, reprezintă un simbol al relaţiilor bune existente între cele două ţări. În ultima vizită făcută la Roma, nu am uitat nici românii din Italia. Avem promisiunea din partea parlamentarilor italieni de recunoaştere a Bisericii Ortodoxe. În Asociaţia noastră sunt şi catolici şi ortodocşi.
Anul trecut, am obţinut finanţări pentru trei biserici italiene din România. Astfel, s-au făcut lucrări de consolidare la biserica din comuna tulceană Greci, la biserica italiană din Bucureşti şi la biserica catolică din Craiova. Anul acesta, intenţionăm să finanţăm biserica de aici, din Brezoi”.

Rodica Precupeţu: „Amestecum de culturi constituie un atu pentru dezvoltare”

„Vă salut cu buongiorno din partea Departamentului pentru Relaţii Internaţionale. În România sunt nu mai puţin de 20 de grupuri minoritare. Noi, românii ne putem mândri cu statutul pe care l-am creat pentru minorităţi.
Mă aflu aici din dragoste pentru comunitatea italiană din România, pentru RO.AS.IT., cu care noi, la Departament, conlucrăm zi de zi şi în domeniul educaţiei, şi în domeniul culturii, şi în domeniul folosirii limbii în viaţa publică.
Am venit cu un mesaj să ne gândim cu toţii la viitor. Acest amestec de limbi, de culturi, de religii constituie un atu pentru dezvoltare.
Este foarte important că, la Bucureşti, această expoziţie a fost organizată la Muzeul Naţional de Istorie şi multă lume a putut să o viziteze. Încă există multe reacţii de genul: <Nu ştiam că există atâţia italieni în România>.
Mulţi am învăţat de pe cărţile de matematică şi culegerea Olivotto. Am cunoscut-o pe Sorana Coroamă Stanca, atât cât am prins-o pe scenă sau în viaţa culturală. Multe personalităţi din comunitate şi-au pus amprenta asupra culturii române. Încurajaţi copiii să înveţe limba italiană pentru că acesta este viitorul Europei. Un viitor în care se vor şti 2-3 limbi şi în care ne mişcăm dezinvolt în orice ţară a Europei.
Expoziţia de faţă este o manieră de a te aduna în jurul unor valori. Sunteţi o comunitate extrem de optimistă, extrem de creativă, extrem de rezistentă”.

Ioana Grosaru: „Am vrut să dovedim ţării că existăm”

„Am făcut o constatare dureroasă cu câţiva ani în urmă, atunci când s-a organizat, la Palatul Parlamentului, o expoziţie interetnică cu toate minorităţile. În cazul italienilor se preciza că nu există dovezi în muzee şi instituţii, mai ales dovezi materiale. Atunci ne-am pus în gând să facem ceva ca să dovedim ţării că noi existăm, că suntem aici de mult timp. Că am avut o contribuţie frumoasă şi importantă la cultura românească. Am avut sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Guvernului României, prin DRI.
Păstraţi documentele pe care le aveţi, păstraţi fotografiile, nu le mai înstrăinaţi. Nu le mai daţi unor persoane care le valorifică în interes personal”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 7 aprilie 2011 și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s