Unimpresa a devenit Confindustria Romania

Asociația Întreprinderilor Italiene din România (Unimpresa) a intrat oficial, de pe 3 februarie, în sistemul Confindustria. Celebrarea schimbării brandului a avut loc la Hotelul Crowne Plaza din București, în prezența unor distinși oaspeți: oficialități, diplomați, oameni de afaceri italieni și români.
Au luat cuvântul domnii Luca Serena, președintele Confindustria Romania și vicepreședintele Confindustria Balcani, Teodor Baconschi, ministrul român de externe, Massimo Bartocci, președintele Confindustria Balcani, și Excelența Sa Mario Cospito, ambasadorul Italiei în România.

Societățile italiene oferă locuri de muncă pentru 800.000 de români

Discursul introductiv a fost rostit de domnul Luca Serena, cel care a jucat și rolul de moderator al intervențiilor. ”Ce se întâmplă nu este doar o schimbare de brand. Aceasta este doar partea vizibilă. De astăzi, devenim o asociație mai bine structurată, un interlocutor pentru Guvern. Obiectivul nostru principal este să răspundem  exigențelor țării care ne găzduiește. Să avem un aport la dezvoltarea României”, a spus președintele Confindustria Romania, care a informat că „în România sunt 29.000 de societăți italiene. În 2010 s-au înscris la Registrul Comerțului 3250 de societăți străine. Dintre acestea, 1400 sunt italiene. Societățile italiene oferă locuri de muncă pentru 800.000 de lucrători români, reprezentând 10% din populația activă a țării”.
În ceea ce privește interschimbul comercial, el a înregistrat o creștere cu 16%, ajungând la 6,4 miliarde de euro.
”Atunci când merge economia, merge și țara. Suntem aici să facem să meargă societățile noastre, deci și țara”, a conchis domnul Serena.

Teodor Baconschi a ținut un discurs în italiană

La rândul său, domnul  Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a început prin a mulțumi domnului Luca Serena pentru activitatea sa eficientă în calitate de reprezentant al investitorilor italieni în România. „Contăm pe suportul dumneavoastră pentru a consolida poziția României nu doar în plan diplomatic, ci și în cel economic. Există o interacțiune continuă între România și Italia. Îmi exprim aprecierea față de investitorii italieni care vin aici”, a declarat demnitarul român, subliniind că investitorii italieni sunt așteptați să se implice în tot mai multe domenii de activitate: „Este multă muncă pentru a consolida poziția Italiei. Pe lângă industria textilelor și imobiliare, există și alte oportunități care nu au fost încă exploatate. România trebuie să devină o țintă pentru investiții pe termen lung. Experiența italienilor ar trebui să își spună cuvântul. Enel și Astaldi sunt deja parteneri ai statului român”.  Teodor Baconschi a dat asigurări că Ministerul Afacerilor Externe încurajează un dialog constant între Guvern și partenerii economici.
„Urez mult noroc nou născutei Confindustria Romania”, a încheiat ministrul, care și-a rostit discursul în limba italiană, ca un adevărat ex- ambasador la Vatican.

Declarație
„România este o țară fundamentală pentru noi. Avem multe valori comune”.  Emma Marcegiglia (președinte Confindustria)

Franco Frattini a elogiat colaborarea italo-română

Ambasadorul Italiei în România, Mario Cospito, a urmărit îndeaproape traseul Unimpresa de la înființare la transformare. „În 2003, când a luat naștere Unimpresa Romania, mă aflam la București în calitate de atașat economic”, a dezvăluit Excelența Sa,  evidențiind buna imagine pe care o are România în ochii autorităților de la Roma: „De curând Franco Frattini (n.r. Ministerul italian al Afacerilor Externe), vorbind despre internaționalizarea Sistema Italia, a citat România, spunând că, din păcate, ce am realizat aici nu se poate respecta și în alte țări, întrucât nu există aceeași apropiere între popoare.  Obiectivele voastre rămân și obiectivele mele. Mulțumesc cu căldură autorităților române. Acum câteva zile, doamna ministru Anca Boagiu a ținut un discurs tot în italiană, ca și domnul Baconschi. Nu știu în câte țări din lume se poate întâmpla asta, ca doi miniștri să vorbească atât de bine limba italiană.

În timpul evenimentului au fost transmise secvențe video reprezentative pentru prezența societăților italiene în România. Finalul ceremoniei a fost marcat de un videoclip reprezentând schimbarea brandului Unimpresa în Confindustria Romania.

Ce reprezintă Confindustria

Confindustria, care, de curând, a împlinit 100 de ani de activitate, reprezintă astăzi în Italia, alături de asociațiile teritoriale, asociațiile naționale de profil, de filialele regionale și de federațiile italiene de profil, cel mai important sistem de reprezentare a societăților producătoare de bunuri și/sau servicii cu organizare industrială. Potrivit unui comunicat de presă, ea adună la un loc, în mod voluntar, 142.762 de societăți de diferite dimensiuni cu un total de 5.235.029 de angajați.
„Valoarea care stă la baza acestei asociații de întreprinzători este convingerea că libera exprimare a activității economice, într-un context de economie de piață, reprezintă factori de dezvoltare și de progres pentru întreaga societate. Confindustria, conform statutului său, își propune să contribuie, alături de instituțiile politice și de organizațiile economice, sociale și culturale, naționale și internaționale, la creșterea economică și la progresul social al țării. În acest sens, Confindustria reprezintă exigențele și propunerile sistemului economic italian în fața principalelor instituții politice și administrative, inclusiv Parlamentul, Guvernul, organizațiile sindicale etc. Aceleași valori și aceleași scopuri vor  fi principalele ținte ale Confindustria Romania”, s-a arătat în comunicatul furnizat de ADV Communication.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 6 martie 2011 și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s