Sardinia – prezentă în întreaga ei diversitate la Bucureşti

În perioda 2-5 decembrie 2010,  Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, sub înaltul patronaj al Institutului Italian de Cultură „Vito Grasso“, a fost gazda unor evenimente culturale organizate în cadrul proiectului „Sardegna in su Coro“.
Din totdeauna cultura a unit popoarele, iar Sardinia dispune de un imens patrimoniu cultural, istoric şi turistic.
Vizitatorii au avut  ocazia să admire în expoziţiile organizate cu acest prilej: bijuterii tradiţionale sarde, cu participarea „Inkoro“ din Barisardo, măşti tradiţionale de lemn, cu participarea lui Tonino Mereu, fotografii ale artistului Alex Bisi, statuete din bronz,  costume sarde din diferite zone ale Insulei şi gastronomie specifică, cu participarea producătorilor de vin, brânzeturi, jambon sau miere din insulă, dar şi cu aportul Consorţiului Talana. Vizitatorii s-au putut delecta cu un concert de Launeddas (instrument vechi de suflat din Sardinia), concert susţinut de doi tineri sarzi. Au putut, de asemenea,  urmări două pasionante prezentări ale Sardiniei arheologice  de  Pierre Guy Vansis, doctor în arheologie şi jurnalist, şi a Sardiniei turistice cu participarea Asesoratului pentru turism Ogliastra.
Organizatorii acestui eveniment au fost sprijiniţi de Tycoon Communications şi Hemingway care au conlucrat cu Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” la lansarea proiectului „Sardegna in su Coro”, din dorinţa de a crea o punte în plus de legătură pentru realizarea unui schimb intercultural de succes şi a unei comunicări transfrontaliere mutuale.
Prin activităţile desfăşurate, proiectul  promovează schimburile între artişti, intelectuali, întreprinzători români şi sarzi, în context European.
„Sardegna in su Coro” este un model de proiect public-privat, între Italia şi România, îngemănat cu proiectul „Romania Mon Amour”, a cărui primă ediţie s-a desfăşurat în perioada 23 – 25 iulie 2010, la Muzeul Arheologic din Olbia. Evenimentul românesc a fost  foarte bine primit de către comunitatea din insulă. Scopul principal al acestor proiecte ţine de dezvoltarea relaţiilor turistice şi interculturale dintre Sardinia şi România.
La deschiderea evenimentului a vorbit doamna director general dr. prof. univ. Paulina Popoiu, intervenţii au mai avut Grazia Deladda, care în 1926 a obţinut Premiul Nobel pentru literatură şi Pierre Guy Vansis, doctor în arheologie şi jurnalist. La vernisajul expoziţiei au fost prezente personalităţi din domenii culturale şi ştiiţifice, ale celor doi parteneri.
Au fost înmânate diplome de excelenţă şi de onoare celor care au participat la construirea acestui eveniment de excepţie. Printre cei care au primit diplome s-a aflat şi directorul general al Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“.
O menţiune specială pentru aportul extraordinar la organizarea expoziţiilor sarde a dăruitei şi neobositei muzeografe Aurelia Tudor de la Muzeul Naţional al Satului. (Dan Comărnescu)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 4 21 dec. 2010 - 25 ian. 2011 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s