La Greci s-a sărbătorit hramul bisericii ”Sfânta Lucia”

Comunitatea italiană din comuna tulceană Greci a sărbătorit hramul bisericii catolice din localitate, ”Sfânta Lucia”. Pentru că, în acest an, 13 decembrie pica într-o zi de luni, primarul Neculai Caraua a decis ca ”Santa Lucia” să fie sărbătorită în avans, pe 11 decembrie. ”Am avut foarte mulţi invitaţi – reprezentanţi ai Ambasadei Italiei în România, deputatul italienilor, Mircea Grosaru, care ne-a ajutat anul acesta să reabilităm biserica. A fost o slujbă frumoasă, copiii pregătiţi de cadrele didactice ne-au încântat cu un spectacol, iar la final a avut loc o masă cu bucate tradiţionale italiene”, a declarat edilul pentru Agerpres.

Cel mai așteptat moment al zilei a fost slujba oficiată de părintele Vicențiu Pal în biserica renovată în acest an din fondurile obținute de dl Mircea Grosaru pentru Comunitatea italiană. Părintele le-a citit enoriașilor scrisoarea trimisă din Greci arhiepiscopului catolic de București pe data de 12 august 1912, scrisoare care a atras fondurile cu ajutorul cărora a fost finalizată construcția bisericii:
”Noi, semnatarii acestei scrisori, membri ai comunității catolice din Greci, cu multă încredere apelăm la bunăvoința voastră într-o problemă care ne apasă pe inimă. Au trecut deja două luni de când am reluat lucrările la bisericuța noastră, lucrări începute cu doi ani în urmă, dar întrerupte multă vreme. Din cauza acestei lungi întreruperi, clădirea s-a degradat în mare parte. Deocamdată am finalizat zidăria, am tencuit exteriorul și cu ajutorul bunului Dumnezeu sperăm să ducem la bun sfârșit și interiorul. Din păcate, în aceste vremuri de criză, lipsesc muncitorii calificați, iar atunci când sunt găsiți cer foarte mult ca plată pentru munca lor. La acest neajuns se adaugă și prețurile tot mai mari de achiziție a materialelor de construcție. Finisarea pereților la interior, montarea ferestrelor și a ușii, precum și tâmplăria presupun o cheltuială de cel puțin o mie de lei. Fiecare familie contribuie cu cinci lei lunar, însă este insuficient. Oricât ne-am strădui, este imposibil să terminăm lucrările doar cu forțe proprii. Pe de altă parte, ar fi o mare suferință pentru noi dacă s-ar opri iarăși lucrările, căci ne-am săturat să tot fim luați în râs de schismatici, care privesc cu satisfacție ruinarea lăcașului nostru de cult înainte de a fi fost terminat. Iată de ce apelăm acum, aflați la mare strâmtorare, la prea-iubitul nostru arhiepiscop, în speranța că vom simți ajutorul și ocrotirea sa părintească, așa cum s-a întâmplat cu ocazia prețioasei voastre vizite pastorale de anul trecut. Ne punem toată nădejdea în Excelența Voastră și cu umilință vă implorăm să ne susțineți în continuarea lucrărilor. Să ne ierte Excelența Voastră îndrăzneala, dar nu avem altă soluție. Primiți, vă rugăm, salutările și recunoștința noastră, pe care le confirmăm respectuos”. Au semnat Giovanni Roman Vals, Luigi Roman Vals, Dante Roman Vals, Angelo Boro, Giuseppe Sachetti, Angelo Sachetti, Primo Grigorenzo și Vicenzo Rosa.
La slujba desfășurată la biserica ”Sfânta Lucia” au luat parte părintele protopop de Brăila, care răspunde administrativ și de parohia din Greci, părintele de la Buzău, părintele de la Galați și părintele de la Tulcea.

Petrecerea de Santa Lucia a avut loc la hanul ”Angelo”
După terminarea slujbei de la biserică, o mare parte a participanților a luat drumul hanului ”Angelo”, unde a avut loc petrecerea. Acolo s-a mâncat, s-a dansat și, mai ales, s-a cântat. După spectacolul de dans pus în scenă de  formația locală de copii, etnicii italieni, cu mic cu mare, au început să cânte cântece italienești, transmise din moși strămoși. În elegantul local situat la răscrucea drumurilor care duc spre Greci și, respectiv, Tulcea au răsunat și acordurile imnului RO.AS.IT., ”Frumoasă ești, Italie”.

Comuna Greci are în prezent 5800 de locuitori, dintre care 160 sunt de origine italiană

Prima atestare este din 1790

Localitatea Greci a fost întemeiată de români şi este menţionată pentru prima dată, conform Primăriei comunei Greci, în harta statistică austriacă din 1790 sub forma de Greczj, iar pentru că majoritatea locuitorilor se ocupa cu grădinăritul, în actele de proprietate turceşti, aşezarea a mai fost denumită şi Saganlic, ceea ce înseamnă ‘cepărie’.
Existența comunității romano-catolice din localitatea Greci se explică prin sosirea, pe la 1885, a unei colonii de italieni, meșteri renumiți în prelucrarea granitului, veniți în această zonă dobrogeană la deschiderea carierelor din Iacobdeal, Turcoaia și Greci. La început erau doar sezonieri, locuind în casele puse la dispoziție de către administrația carierelor. În sezonul neprielnic muncii sub cerul liber, se întorceau în Italia la casele și familiile lor. Apoi, văzând cum se trăiește aici, unii reveneau în România împreună cu familiile, stabilindu-se în comuna Greci și formând comunitatea de astăzi.
În comună există două biserici – cea ortodoxă, construită în jurul anului 1883, pe o temelie mai veche, cu hramul Sfântul Haralambie, precum şi biserica catolică ridicată de italieni în 1912, cu hramul Sfintei Lucia.

Sfânta Lucia a fost așezată de Dante în stânga lui Ioan Botezătorul

Martira Sfânta Lucia a trăit și a murit în orașul Siracusa, din sud-estul Siciliei. Potrivit greco-catolic.ro, ea se bucura de un cult deosebit atât în Biserica de Apus cât și în cea de Răsărit, este amintită în Canonul roman – (astăzi rugăciunea I euharistica) din Liturghie chiar de pe vremea Papei Grigore cel Mare (590-604), și are un loc deosebit în iconografia creștină, fie singură, fie împreună cu sfintele Tecla, Barbara, Agata, Agnesa și Ecaterina. Cu începere din secolul al VI-lea, a circulat o scriere cu Passio Sanctae Luciae, care prin faptele relatate despre viața și martiriul tinerei fecioare a alimentat „lumina” credinței și curajul în multe suflete. Dante Alighieri, după ce a invocat-o și a rugat-o să îi protejeze lumina ochilor și a inimii, a așezat-o la stânga lui Ioan Botezatorul, pe una dintre cele mai înalte trepte ale Paradisului. În anul 1894, arheologii au descoperit în catacombele din Siracusa o inscripție cu numele Sf. Lucia, pe locul unde se spunea că a fost mormântul ei; prin această descoperire au fost spulberate dubiile ridicate de unii istorici asupra existenței reale a tinerei martire.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 4 21 dec. 2010 - 25 ian. 2011 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s