Giancarlo Repetto: ”Am aflat de comunitatea italiană de aici grație RO.AS.IT.”

Profesorul italian Giancarlo Repetto a acceptat invitația RO.AS.IT. de a-și prezenta romanul ”Bucureștiul în alb și negru” în cadrul expoziției ”De la emigrare la integrare”, la Muzeul Național de Istorie a României. Evenimentul s-a petrecut pe 8 decembrie, în fața unei audiențe numeroase. ”Recunosc că nu știam foarte multe despre comunitatea italiană din România. Nu știam că există o comunitate atât de puternică, dar, grație Asociației Italienilor din România, acum știu. Mă bucur că Italia este atât de bine reprezentată aici”, a declarat profesorul Repetto, a cărui intervenţie a fost precedată de o prezentare a deputatului Mircea Grosaru, președinte RO.AS.IT. și reprezentantul etnicilor italieni în Parlamentul României.

Vector al promovării limbii italiene în România

”Îl felicit pe Giancarlo Repetto pentru acest roman. Nu sunt critic literar, așa că nu voi analiza subiectul cărții și nici mijloacele prin care au fost transpuse ideile. Vreau să spun câteva vorbe despre autor, a cărui activitate este urmărită cu atenție și sprijinită, în măsura posibilităților, de Asociația Italienilor din România. Este așa în primul rând pentru că domnul Repetto este un vector al promovării limbii italiene în România. O demonstrează faptul că <Bucureștiul în alb și negru > este scris atât în limba italiană cât și în limba română, dar și gestul profesorului de a-și rupe din timpul liber, în fiecare sâmbătă dimineață pentru a-i învăța italiana pe colegii de catedră de la Liceul Dante Alighieri”, a spus domnul Grosaru, continuând: ”Giancarlo Repetto nu este doar un reprezentant al Italiei în România, ci și un apărător al imaginii României în Italia. Încearcă să combată prejudecățile pe care unii italieni le au despre țara noastră. Atunci când le-a spus prietenilor săi că dorește să se stabilească aici, ei nu au înțeles de ce ar vrea cineva să locuiască într-o țară despre care nu văzuseră la televizor lucruri tocmai bune. El le-a explicat, însă, că nu este așa. Că italienii și românii se aseamănă foarte mult şi le-a prezentat România exact așa cum este ea”.
Dl deputat a evidențiat dorinţa RO.AS.IT. de a stabili relații de colaborare între comunitatea istorică și noul val de italieni veniți în România, din rândul căruia face parte și Giancarlo Repetto.
Prezentarea cărții a fost urmată de un moment artistic oferit de elevi ai Liceului ”Dante Alighieri”, care au cântat și au dansat.

Dante Alighieri este din nou la modă

De câțiva ani, în Italia este la modă să se recite în public poemele scrise de Dante Alighieri. Printre cei care s-au dedicat acestei lecturi sunt nume mari precum Vittorio Gasman, Carmelo Bene, Vittorio Sermonti sau Roberto Benigni. Dante continuă să aibă mare succes în teatre, în piețe și în programele de televiziune, grație lecturilor și spectacolelor. În calitatea sa de reprezentant al mediului cultural italian în România, Giancarlo Repetto a fost rugat să își exprime opinia în legătură cu acest fenomen.

Profesore, care este explicația acestui nou val de popularitate de care se bucură Dante?
Mass-media au puterea de a da o rezonanță mare oricăror evenimente, atribuindu-le dimensiuni de masă. Dacă lecturile din Dante ale lui Benigni nu erau incluse în circuitul mediatic, ar fi fost dificil să vorbim astfel despre ele. Ceea ce impresionează este, totuși, uimirea pe care a suscitat-o succesul acestor inițiative, pentru că nimeni nu se aștepta ca lectura și comentariul unei opere literare, fie vorba chiar și de o capodoperă precum Divina Commedia,  să suscite atâta atenție din partea publicului și să obțină un cor atât de unanim de simpatizanți. Sermonti și mai ales Begnini, având de partea lor promovarea media, au perceput nevoile celor însetați de cultură, de frumusețe și de adevăr, au eliberat omul de sub dominația banalității.

De multe ori Dante, în școală, nu este apreciat de copii, din contră … Este oare într-adevăr școala incapabilă să transmită pasiunea pentru cunoaștere și este nevoie de un comediant pentru a ne face să descoperim Divina Commedia?
Înainte să criticăm școala ar trebui să fim mulțumiți că aceasta a rămas, azi mai mult ca niciodată, singura instituţie socială implicată în promovarea valorilor umaniste. Ea, din păcate este privită cu superficialitate, dacă nu, şi  mai grav, tratată ca ceva derizoriu. Cine poate nega existența unor dascăli care nu fac cinste breslei? Şi totuși, dacă nu ar fi școala, nu ar ajunge nici o sută de Benigni ca să îl salveze pe Dante. Dar în completarea dascălului vine și comediantul, și actorul, și cel care apare pe ecran. Astfel, rolul principal al unui Begnini a fost și rămâne acela de a face milioane de oameni să exclame: ”Uite, avea mare dreptate profesorul meu de italiană când se exalta explicându-ne Divina Commedia”.

Deci școala trebuie să își schimbe modul de a-l explica și de a-l face iubit pe Dante?
Dante este un poet scufundat în civilizația medievală și, din multe puncte de vedere, viziunea sa asupra lumii poate să nu intereseze dacă nu este confruntată cu cea modernă, a noastră. Totuși, ca orice clasic demn de această denumire, el depăsește barierele epocii sale și ni se alătură cu forța paradigmatică a unor anumite personaje, sau a unor anumite evenimente, sau a unor anumite sentimente, în spatele cărora recunoaștem tipologii nemuritoare ale universului uman. Școala trebuie să fie perfect dotată pentru a face să se înțeleagă și o față și cealaltă.  (Corina Topor- Material preluat din  ”La patata bolente”, revista liceului ”Dante Alighieri”)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Nr. 4 21 dec. 2010 - 25 ian. 2011 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s