7 zile din 7

Atâtea zile pe săptămână se vor putea bucura, alături de publicul larg, italienii şi italofonii din ţara noastră de spectacole la Opera Naţională Bucureşti în stagiunea 2010-2011, dat fiind faptul că, în proporţie de cca 80%, repertoriul acestei meritorii instituţii de cultură este italian şi cântat în limba originală.
După cum sublinia, cu umor, directorul general al ONB, dl Cătălin Arbore, în acest an de criză, Opera nu va juca cu 25% mai puţin, interpreţii nu-şi vor reduce vocile cu 25% şi nu le va fi mai greu cu 25%. Dimpotrivă, ei şi-au propus un program ambiţios care-i va satisface pe toţi iubitorii genului, datorită paletei largi a repertoriului şi a evenimentelor conexe propuse.
Repertoriul actualei stagiuni cuprinde, alături de alte multe evenimente artistice (descrise mai jos), 15 titluri de spectacole de operă, precum şi 9 titluri de spectacole de balet. Vor evolua solişti cunoscuţi şi îndrăgiţi de marele public, dar şi voci surpriză, iar celebra soprană Marina Krilovici, acum profesoară la Conservatorul din Atena, va susţine un curs de măiestrie artistică. Tuturor acestora li se vor adăuga opere în concert, Gala Premiilor VIP pentru artele spectacolului muzical şi, nu uitaţi, Revelion la Operă.
Toate proiectele care se vor derula în stagiunea, care a debutat în luna octombrie, vor urmări câteva linii directoare ce corespund intenţiei conducerii acestei emblematice instituţii de cultură, şi anume: prezentarea celor mai valoroase creaţii de muzică românească şi universală, în formule clasice, dar şi în formule noi de spectacol în cadrul proiectului Opera rara iniţiat de ONB în scopul lărgirii sferei repertoriale şi stilistice în domeniul artei lirice, atât pentru interpreţi, cât şi pentru public.
În acest cadru s-au prezentat până acum “I due Foscari”  şi Alzira (în primă audiţie) de Giuseppe Verdi, Le cantatrici villane de Valentino Fioravanti şi  alte opere de început ale unor mari compozitori, care relevă şi  momente din creaţia acestora dincolo de cele de glorie absolută, demonstrând, odată mai mult, că nimic valoros nu iese de la sine, ci este rezultatul unor încercări, exerciţii şi al unei munci asidue de ani şi ani. O lecţie de viaţă pentru tinerii creatori şi nu numai.

Seara tinerilor coregrafi

Studioul experimental de operă şi balet ”Ludovic Spiess” va continua proiectul Creaţii ale tinerilor coregrafi din cadrul UNATC şi va demara proiectul Seara tinerilor coregrafi. Pentru copii este pregătită premiera baletului Crăiasa zăpezii şi vor fi menţinute în repertoriu spectacolele Petrică şi Lupu şi Visul unei nopţi de vară. Pentru micuţii iubitori ai baletului se vor ţine, în  continuare, cursurile  pentru copii în cadrul Studio M, condus de talentata şi dăruita profesoară Magdalena Rovinescu, studio care, în seara de ajun a Crăciunului, va prezenta spectacolul “Magazinul de păpuşi”.
Totodată, este în plină desfăşurare a doua etapă a proiectului studiOpera realizat în partenariat cu Accademia Teatro alla Scala, lucrându-se, în prezent, la planificarea activităţii de instruire, care va avea ca rezultat formarea unui nucleu de training alcătuit din artişti, tehnicieni şi manageri de la ONB, ce vor putea fi implicaţi în viitor în formarea personalului.
Şi, în fine, marea surpriză a stagiunii actuale: lansarea proiectului  “Stagiunea de artă”, care-şi propune să experimenteze modul în care diferitele genuri ale artei înteracţionează şi modalitatea în care publicul poate fi translatat dintr-o anumită zonă de interes cultural către o alta. Iniţiatorii – ONB şi revista VIP – urmăresc prin realizarea unei asemenea inedite stagiuni promovarea artiştilor români contemporani, experimentarea sincretismului artelor, dinamizarea şi diversificarea activităţii culturale a ONB, dezvoltarea ofertei culturale a oraşului Bucureşti şi, nu în ultimul rând, amplasarea ONB pe harta importantelor spaţii expoziţionale ale Capitalei. Primul eveniment în cadrul Stagiunii de artă s-a desfăşurat deja în luna octombrie şi s-a bucurat de succesul scontat. El a cuprins vernisajul expoziţiei Mirelei Trăistaru, prezentarea de modă Nigt in White Satin de Wilhelmina Arz şi decernarea premiilor de excelenţă Oscar România. Printre premianţi s-au numărat Dan Iordăchescu, Radu Beligan, Mircea Albulescu, Cristian Popescu, Raluca Van Staden ş.a. (Gabriela Tarabega)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 3 26 nov. - 20 dec. 2010 și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s