”Bucureştiul în alb şi negru”, prin ochii unui italian

Giancarlo Repetto, lector la Liceul ”Dante Alighieri”, îşi va lansa, în luna noiembrie, romanul ”Bucureştiul în alb şi negru”, un roman care dezvăluie o mare dragoste pentru intensitatea şi complexitatea universului feminin, o poveste care este un parcurs de viaţă, o reflecţie, în acelaşi timp intimistă şi universală, asupra fericirii.
Bruno Vitali, un reporter genovez de cincizeci de ani, se plimbă pe străzile aglomerate ale Bucureştiului, printre zâmbetul tinerilor, resemnarea bătrânilor şi senzualitatea apariţiilor feminine. Este toamna lui 2009 şi, mergând pe urmele paşilor pierduţi cu douăzeci de ani în urmă, se întâlneşte cu destinul său: Iulia, fiica necunoscută, care îl va însoţi într-o călătorie în Italia, în timpul căreia, în câteva zile, îşi va pune în discuţie trecutul şi va începe o nouă existenţă.
Între România şi Italia, între ’89 şi 2009, printre câini vagabonzi şi SUV-uri de lux, protagonistul se confruntă, în sfârşit, cu viaţa autentică.
„Această poveste a căpătat forma unui roman scurt, din cauză că eu nu sunt un narator de amplă respiraţie, în corzile mele sălăşluieşte mai degrabă poezia lirică sau povestirea scurtă, dar vreau să sper că această caracteristică a mea, în loc să fie o limită, se poate revela a fi un merit. În timp ce scriam, mi-i imaginam ca interlocutori ideali pe cei pe care eu îi definesc, impropriu, „copiii mei”, adică elevii mei români şi italieni şi, în general, adolescenţii. Tinerii de astăzi nu mai sunt educaţi să citească romane de sute de pagini, scrise cu o frazare complexă. Îmi doresc, aşadar, ca o operă în proză ca aceasta, care povesteşte întâmplările în mod esenţial, fără să se piardă în digresiuni sau în aprofundări excesive, şi cu un stil concis, care spune lucrurile fără să folosească un cuvânt în plus, cu o limbă nu neapărat literară, ci apropiată limbii vorbite, va putea să fie citită de toţi.
Pentru cine citeşte puţin sau deloc, aş vrea ca volumul meu să fie începutul unei lungi serii, să fie o poartă, chiar şi una mică, chiar şi secundară, care se deschide spre lumea cărţilor”, a transmis Giancarlo Repetto.
Vă redăm, în continuare, un fragment din Introducerea scrisă de Luigi Surdich:
„De la dramaticele zile care însoţesc declinul şi moartea dictatorului român (şi a soţiei sale) purcede romanul scurt pe care l-a scris Giancarlo Repetto, ca urmare a atenţiei sale faţă de realitatea românească pe care a avut posibilitatea să o experimenteze şi s-o cunoască în vremuri recente, prevalându-se de capacitatea sa rară de a fi profund sensibil la efortul adânc şi la aspiraţiile unui popor, în nodul crucial al unei perioade excepţionale din istoria sa. Pornind de departe, de la evenimentele din 1989, şi reconsiderându-le în lumina prezentului, autorul legitimează perspectiva bifocală pe care i-o atribuie personajului-ghid al romanului, fotoreporterul Bruno. În virtutea acestei perspective, timpul istoric, fără a-şi peride autonomia şi identitatea, este apropiat şi redat în racursi, în succesiunea şi suprapunerea între trecut şi prezent, memorie şi actualitate, cu tot ceea ce comportă aceste polarităţi care, în mod reductiv, se pot cuprinde în cadenţa şi alternanţa dintre elanuri revoluţionare şi retrageri conservatoare, aşteptări şi deziluzii, speranţe şi  dezamăgiri.”
Sperăm că am reuşit să vă trezim curiozitatea de a citi cum arăta şi arată Bucureştiul prin ochii unui italian. Vă reamintim că profesorul Repetto va fi prezent, pe 8 decembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României, pentru a dialoga ”pe viu” cu cititorii săi.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Nr. 2 26 oct. - 25 nov. 2010 și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s